Twintig jaar Galerie Oosthem - Ruimte voor ‘nijsgjirrige keunst’

Door: Riemie van Dijk zo 5 mei, 13:56 Cultuur en uitgaan
Foto: Riemie van Dijk
Galeriehoudster Betske Salverda
Galeriehoudster Betske Salverda

OOSTHEM - Dit jaar bestaat Galerie Oosthem twintig jaar. Ter ere daarvan is er vanaf 28 april een jubileumexpositie te zien, met werk van de twee kunstenaars die woonden en werkten in de boerderij aan het Hernepaed nummer 4 in Oosthem, nu de galerie. Twee totaal verschillende kunstenaars, die beiden inspiratie vonden in de Friese natuur om hen heen. Een daarvan is de nu 77-jarige Olav Cleofas van Overbeek uit Sneek. De ander de in 2019 overleden Far Wevers. Zij zijn ‘Schilders van Hernepaed 4’ in deze tentoonstelling, die tot 5 oktober te zien is.

Wat een idyllische locatie, mijmer ik als ik via het loopbruggetje over de Bolswarder Zeilvaart naar Hernepaed nummer vier in Oosthem loop. Aan de overkant nodigt het bordje ‘Swalkerspaed’ uit een wandeling te maken door het weidse Friese landschap. Die laat ik links liggen. Mezelf afvragend waarom ik deze galerie niet eerder heb ontdekt, loop ik door naar de boerderij met de tot galerie omgetoverde boerenschuur. Daar doet galeriehoudster Betske Salverda, de weduwe van Far Wevers, haar verhaal.

Kunstenaars een podium geven
“In 2002 zijn Far en ik hier komen wonen”, schetst Betske Salverda de oorsprong van de galerie. “De boerderij was vroeger een poos van Olav Cleofas van Overbeek geweest. Het aantrekkelijke daarvan was dat er al een atelier aanwezig was. Far wist vanuit zijn opleiding dat kunstenaars altijd moeite hebben om ergens te exposeren. Daarom wilde hij ook collega-kunstenaars een podium geven. Vooral degenen die een relatie hebben met Friesland of het Friese landschap. Hij knapte de oude koeienstal op, veranderde die in een galerie, die in 2004 haar deuren opende. De galerie is niet alleen voor gemakkelijke en toegankelijke kunst, er is vooral ruimte voor ‘nijsgjirrige keunst’. Het Friese woord ‘nijsgjirrig’ betekent zowel nieuwsgierig als interessant en zegt dus iets over het kunstwerk zelf, de maker én de kijker.”

We gaan ervoor!
Far Wevers (1940-2019) vormde een driemanschap met kunsthistoricus Feya Wouda en tekstschrijver Gerda Mensink. Samen zorgden ze dat de galerie naam en faam kreeg en een plek werd die ruimte bood aan zowel kant-en-klare kunstwerken als projectmatig werk. Het overlijden van Far Wevers zette het voortbestaan van de galerie enige tijd op de tocht. “Maar na verloop van tijd ging het toch weer kriebelen”, vertelt Betske. “Er was hard voor gewerkt en er was veel gerealiseerd. En iets dat niet wordt onderhouden, is zo verdwenen. Toen hebben Freya en Gerda mij geholpen tot het besluit te komen: we gaan ervoor! We gaan Galerie Oosthem voortzetten!”

Ik kan vol verwondering kijken naar hoe mooi iets in zijn eenvoud kan zijn

“Het ingetogene van een monnik”
Wat bezoekers van de jubileumexpositie kunnen verwachten? “Op de expositie komen fantastische schilderijen te hangen”, belooft Betske Salverda. Ze laat werk van Olav Cleofas van Overbeek (Amersfoort, 1946) zien, afkomstig uit een galerie in Amsterdam en uit privécollecties. Van Overbeek staat vooral bekend als fijnschilder. Betske: “Het is uniek om zoveel werk van hem bij elkaar te zien. Zijn schilderijen kennen een ontzettende verstilling en ze zijn ontroerend zorgvuldig en met aandacht voor alle details gemaakt. Ik kan vol verwondering kijken naar hoe mooi iets in zijn eenvoud kan zijn.” Ze gebruikt een uitspraak van Far: “Het werk heeft het ingetogene van een monnik.”

Kunstzinnige nalatenschap
Een rondgang door de woonkeuken, woonkamer, opkamers, kalverstal en atelier maakt duidelijk hoe groot en divers de kunstzinnige nalatenschap van Far Wevers is. De in de galerie geëxposeerde werken laten zien dat Far van de natuur hield en vastlegde wat voor hem de essentie daarvan vormde. Alleen de lucht, daar waar land en lucht elkaar raken. De leegte, de symmetrie, de chaos of de schoonheid. Als speciaal eerbetoon aan de kunstenaar presenteert Betske Salverda tijdens de officiële opening van de expositie op 28 april een dichtbundel met eerder gepubliceerd en nog niet verschenen werk van Far Wevers.

Gastkunstenaars
Tussen 28 april en 5 oktober biedt de galerie drie keer ruimte aan gastkunstenaars. Als eerste aan het ruimtelijke werk van Ubaldo Sichi, een Italiaan die met zijn Friese vrouw in Amsterdam woont. Daarna volgen José Witteveen en Michelle Samba met ‘Kikkertperspectieven en Lânskipspine’ een onderzoeksproject naar de kern van de Friese cultuur en het landschap. De kunstenaar Persheng Warzandegan, een van de eerste exposanten in de galerie, sluit de rij met een indrukwekkende collectie keramiek. Daarin zie je haar Iraanse roots weerspiegeld.


Opening
Op zondag 28 april is de expositie Schilders van Hernepaed 4’ door kunsthistoricus Feya Wouda en Job van Overbeek feestelijk geopend, met een muzikale omlijsting door Berend Salverda. Liefhebbers van ‘nijsgjirrige keunst’ kunnen tot en met 5 oktober elke vrijdag en zaterdag van 13.00-17.00 uur hun hart ophalen in Galerie Oosthem. Bovendien is de galerie open op afspraak.

Tekst en foto: Riemie van Dijk
Beeld: Olav Cleofas van Overbeek, Betske Salverda

Foto: Riemie van Dijk
Tekst: Riemie van Dijk
bordje galerie oosthem
dichtbundel far wevers
drietal, kunstwerk gemaakt door Olav Cleofas van Overbeek
waldfennen, werk van Far Wevers
schenkkan, werk van Olav Cleofas van Overbeek
werk Far Wevers