Schrijfster Riemkje Pitstra 80 jaar

Door: Henk van der Veer Cultuur en uitgaan
Riemkje Pitstra 80 jaar
Riemkje Pitstra 80 jaar Foto aangeleverd

LEEUWARDEN- Het was gisteren een feestelijke dag voor Riemkje Pitstra, schrijfster van de Tomke-verhaaltjes. Vandaag vierde zij haar 80e verjaardag. Riemkje werd verrast door een prachtig kinderorgel met echt bewegende poppen, dat speciaal voor het Tomke-project gemaakt is door Tomke-tekenaar Luuk Klazenga en zijn broer. Klazenga had voor Riemkje’s verjaardag ook een prachtige poster geïllustreerd, met de jarige in het middelpunt. 

Riemkje Pitstra schrijft al sinds het begin van het Tomke-project in 1996 de verhaaltjes over het Friese jongetje Tomke en zijn hondje Romke, Kornelia de Kangoeroe en buurmeisje Yana Yu. Inmiddels schrijven ook Geartsje Douma, Reina&Greetje en Berber Spliethoff mee aan de Tomkeverhaaltjes. De verhalen van Tomke staan dicht bij het dagelijks leven van jonge kinderen en worden voorgelezen op peuteropvanglocaties en kindercentra om de Friese taal te stimuleren. 

Het Tomkeproject wil ouders en professionele opvoeders informeren over het gebruik van taal in de omgang met jonge kinderen. Voorlezen, liedjes zingen, (taal)spelletjes en aandacht voor de dagelijkse activiteiten zijn belangrijk voor alle talen, dus ook voor het Fries.

Riemkje Pitstra 80 jaar