ONS Sneek wint in vlakke “Clásico” van LSC 1890

Door: Ynte Dragt Sport
Doelman Jesse van Sermondt voorkomt een treffer van Jelle de Graaf - rechts Per Eggens
Doelman Jesse van Sermondt voorkomt een treffer van Jelle de Graaf - rechts Per Eggens Foto: Henk van der Veer

SNEEK - Vooropgesteld, de tweede editie van de Sneker “Clásico” kreeg met ONS Sneek een terechte winnaar. De oranjehemden hadden over het geheel genomen net wat meer in de melk te brokkelen dan LSC 1890. Hoogstaand was het echter allemaal niet, wat de titelkandidaat tegen de nummer voorlaatst van de eerste klasse I liet zien. Eerder vlak.

Haaima-variant
De opdracht is “simple con bonjour”, want de oranjehemden moeten alle resterende duels winnen om van een misstap van koploper d’Olde Veste ’54 of van een gunstig bondsbesluit inzake de Jubbega-soap te kunnen profiteren. Trainer Arnoud Koster begon aan die opdracht met Harmen Boelsma in plaats van Stephen Adisi, terwijl zijn collega Marcel Valk de gebruikelijke elf de wei instuurde. Die elf hanteerde de Haaima-variant waarbij de vleugelaanvaller bij tegenaanvallen in de rechterzone als extra verdediger fungeerde.

Fraai staaltje voetbal
Dat functioneerde goed, totdat Nordin Tahboun vanuit die zone Giovanni Aronds in stelling bracht en die de bal vanaf de rand van de zestien in de rechter bovenhoek schoot. Het was zowel in de voorbereiding als in de afronding een fraai staaltje voetbal dat bovendien voor opluchting bij het thuispubliek zorgde. Dat deel van de toeschouwers sloeg eerder de schrik om het hart, toen René Cnossen vanaf vergelijkbare afstand uithaalde en via de binnenkant van de paal de score opende. Het was de eerste doelpoging van “the Blues” en het zou in de eerste helft ook de enige blijven, al waren Patrick Zijda en Per Eggens in de 42ste minuut na een voorzet van Jens Knoop dicht bij een tweede LSC-treffer.

Een van de weinige geslaagde acties
Na een klein kwartier klopte ONS Sneek voor het eerst op de deur. Jelle de Graaf kreeg de bal echter niet langs doelman Jesse van Sermondt en dat laatste lukte Glenn Buma met een kopbal uit een vrije trap ook niet. Vervolgens zat de LSC-goalie er bij een lage bal even naast. Nu kon het LSC-deel van het publiek echter opgelucht adem halen want bij de daaropvolgende scrimmage wisten “the Blues” met vereende krachten te voorkomen, dat Arjen Stremler de bal over de doellijn kon frommelen. Een paar minuten later was het middels het hiervoor al omschreven staaltje echter wel raak. Het was één van de weinige geslaagde acties, al kwam een harde en lage inzet c.q. voorzet van Geoffrey Eekhof - na een prima steekpass van De Graaf - op slag van rust zeker voor een nominatie in aanmerking.

Geduld beloond
In de openingsfase van het tweede bedrijf verdween een schot van Eekhof ruim over. Dat gebeurde kort nadat Van Sermondt bij een grote kans voor De Graaf met zijn benen redding had gebracht. Diezelfde de Graaf produceerde vervolgens niet meer dan een schotje, waarna Eekhof op aangeven van Tahboun over schoot en Tahboun zelf bij een inzet vanuit de draai Van Sermondt op zijn weg vond. Dat alles voltrok zich in een fase waarin LSC 1890 maar één keer in de buurt van ONS-doelman Max Wolfs opdook. Het was dan ook wachten op de tweede van de thuisclub en nadat Pieter Abe de Jong eerst nog voorlangs schoot, werd het geduld van het oranje legioen in de 68ste minuut beloond. Na een crosspass van Joran Swart bediende Eekhof Tahboun die zich knap vrijspeelde en vervolgens in de linker benedenhoek doel trof.

Niet van de grond
Die voorsprong was op basis van de eerste helft van de tweede helft verdiend en zou in de resterende speeltijd ook geen wijziging meer ondergaan. In die resterende minuten zorgde ONS Sneek met een “pas de deux” tussen De Graaf en invaller Lars Wolke en met van een schot van Stremler nog wel voor enige dreiging, maar echt gevaarlijk werd het niet meer. Aan de andere kant kwam een slotoffensief niet echt van de grond en alleen na een aanval over veel schijven dreigde bij een poging van Cnossen (gekraakt) en bij een kopbal van Per Eggens (naast) enig gevaar terwijl ONS Sneek tussendoor een vrije trap kreeg, waar LSC 1890 een “pengel” claimde.

Daardoor bleef het in deze vlakke editie van de Sneker “Clásico” bij 2-1. Daarmee kwam de overwinning terecht terecht bij ONS Sneek dat daar de meeste aanspraak op mocht maken en dat met die nipte zege aan het eerste deel van de hiervoor genoemde opdracht voldeed. Het volgende deel betreft een uitwedstrijd tegen Alcides, terwijl LSC 1890 op dezelfde dag en op hetzelfde tijdstip - zaterdag 11 mei om 18.00 uur - d’Olde Veste ’54 ontvangt.

O.N.S. Sneek - L.S.C. 1890 2-1 (1-1)
Doelpunten: 0-1 René Cnossen (3.), 1-1 Giovanni Aronds (27.), 2-1 Nordin Tahboun (68.)
Scheidsrechter: D. Smit
Gele kaart: Lars Wolke (ONS Sneek), Jens Knoop (LSC 1890)
Rode kaart: Dennis Betten (LSC 1890)
Opstelling ONS Sneek: Max Wolfs, Pieter Abe de Jong (76. Lars Wolke), Joran Swart, Glenn Buma, Geoffrey Eekhof, Tim ten Voorde, Harmen Boelsma, Giovanni Aronds, Nordin Tahboun (81. Stephen Adisi), Arjen Stremler en Jelle de Graaf
Opstelling LSC 1890: Jesse van Sermondt, Jesse IJntema (69. Martin de Haan), Per Eggens, Rens Zwaagstra, Aaron Brouwer, Jens Knoop (77. Quinten Tichelaar), Patrick Zijda, René Cnossen (84. Bradley Steensma), Jocelyn Haaima (84. Daan Daniëls), Rik Jongstra en Maarten Kingma (46. Wytse Tjalsma)

Bron: Pengel

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding