Kenniswerkplaats Onbegrepen Gedrag geopend

Door: Henk van der Veer Gezond en fit
Kenniswerkplaats Onbegrepen Gedrag geopend
Kenniswerkplaats Onbegrepen Gedrag geopend Foto aangeleverd

LEEUWARDEN- “Die boosheid, dat heb ik ook in mij”, zo vertelt een jonge vrouw in het gesprek na de voorstelling Tofu Cowboy. “En iedereen is dan bang voor mij. Dat voelt heel eenzaam.”

Op NHL Stenden opende donderdag de Kenniswerkplaats Onbegrepen Gedrag. Het is de bedoeling dat mensen uit de wetenschap, hulporganisaties en samenleving met elkaar gaan onderzoeken wat we eraan kunnen doen. De start bestond uit inspiratiesessjes om doelen te stellen voor de lange termijn. Daarna speelde acteur Steyn de Leeuwe de voorstelling Tofu Cowboy. In de voorstelling kruipen we samen met Steyn in de hoofden van verschillende “onbegrepen mensen” en komen we er gaandeweg achter hoe herkenbaar de thema’s zijn waar ze mee worstelen.

De laatste tijd komen er steeds meer meldingen van onbegrepen gedrag binnen bij instanties. De kenniswerkplaats stimuleert onderzoek en activiteiten om

het onderwerp beter te begrijpen en stimuleert oplossingen voor deze problematiek.

“Vaak weten we gewoon niet wat we moeten doen als iemand over straat loopt te schreeuwen. Het is toch mooi als we daar een beter antwoord op hebben?”, zegt Nynke Boonstra, hoogleraar verpleegkunde in de ggz en lector op de NHL. Op 16 mei is er een openingsfestival over onbegrepen gedrag voor een breder publiek. Om ook de samenleving mee te nemen in het onderzoek en het creëren van oplossingen.