24 dodelijke ongelukken op Friese wegen in 2022

Foto Jan Douwe Gorter

LEEUWARDEN- Er zijn dit jaar 27 mensen om het leven gekomen in het Friese wegverkeer. Dat blijkt uit cijfers van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Fryslân. De dodelijke slachtoffers vielen bij 24 verschillende ongelukken.

Slachtoffers die binnen dertig dagen na een ongeluk overlijden, worden ook als verkeersdode geregistreerd. Er zijn volgens het orgaan minder eenzijdige ongelukken dan in voorgaande jaren, maar juist meer aanrijdingen tussen verkeersdeelnemers.

De meeste slachtoffers waren tussen de 80 en 90 jaar. Twee kinderen kwamen om het leven. Zij waren beiden nog 0 jaar oud. Van de slachtoffers reden elf op een fiets, tien zaten in een auto, drie waren voetganger, twee zaten op een motor en eentje in een bestelbus.

Elektrische fiets

Opvallend is dat acht van de elf verkeersdoden op de fiets minstens 70 jaar oud waren. Vijf van hen zaten op een elektrische fiets.

Met dertien dodelijke ongelukken waren de gemeentelijke wegen dit jaar het gevaarlijkst. Op provinciale wegen waren zeven dodelijke ongelukken en vier op rijkswegen.

De gepubliceerde cijfers zijn geregistreerd door de politie Noord-Nederland. Naar verwachting komt het CBS in april met exactere cijfers, waarin ook ziekenhuisdata worden meegenomen.

Bron: Omrop Fryslân

 
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden