55,4% gaf al toestemming voor donatie

9.400 inwoners van De Fryske Marren ontvangen brief over invullen keuze Donorregister

Foto Rijksoverheid

DFM - Iedereen vanaf 18 jaar in de gemeente De Fryske Marren die nog geen keuze heeft ingevuld in het Donorregister, ontvangt uiterlijk 27 februari een brief met de vraag dat alsnog te doen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verstuurt brieven naar ongeveer 19.400 inwoners van De Fryske Marren.

Sinds 1 juli 2020 heeft Nederland een nieuwe donorwet. Iedereen vanaf 18 jaar komt in het Donorregister. Men kan de keuze zelf invullen op www.donorregister.nl. Voor wie de keuze niet doorgeeft komt in het register met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’. Dat betekent dat organen en weefsels na overlijden naar een patiënt kunnen gaan.

Demissionair minister van Ark van het ministerie van VWS: “Orgaandonatie is geen makkelijk onderwerp om over te praten, maar het is belangrijk dat iedereen bewust zijn of haar keuze invult in het Donorregister. Op dit moment hebben 9 miljoen volwassenen dit al gedaan.”

Dit vulden inwoners van De Fryske Marren in
Tot 1 januari 2021 vulde 53,6% van de inwoners van De Fryske Marren vanaf 18 jaar zijn keuze over orgaan- en weefseldonatie in. Van de ingevulde keuzes gaat het bij 55,4% om toestemming voor orgaandonatie na overlijden. 32,9% wil geen orgaandonor worden en 11,7% laat deze keuze over aan de partner, familie of iemand anders.

Herinnering
Inwoners van de gemeente De Fryske Marren die nog geen keuze hebben ingevuld, ontvangen de eerste brief rond 27 februari. Als men zes weken na ontvangst van de brief geen keuze heeft ingevuld, dan volgt een tweede brief. Wordt er dan nog geen keuze doorgegeven, dan komt men met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het Donorregister. Evenals mensen die wel hebben gekozen, ontvangen ook inwoners die dat niet hebben gedaan een bevestigingsbrief.