AED's op alle Friese stations: "Het is van levensbelang"

Foto Omrop Fryslân, Jantine Stoffers

SNEEK- Op alle stations in Fryslân komt een AED. De Automatische Externe Defibrillator kan het hartritme herstellen bij een hartstilstand en geeft elektrische schokken. Tot nu toe waren de AED's alleen de vinden op de grotere stations, maar nu krijgen ook de kleine stations een apparaat. De eerste werd vrijdag in Sneek geplaatst.

Het is belangrijk om een AED in de buurt te hebben, vertelt wethouder Mirjam Bakker. "Mensen die de AED kunnen bedienen worden meteen opgeroepen en die zijn er vaak sneller dan de ambulance, en zo kan er heel snel ingegrepen worden in de eerste hele belangrijke minuten."

20 keer ingezet

Op de grotere stations in Nederland hangt al een AED, maar die komt nu ook op alle kleine stations. "Juist een station is een plek waar het heel logisch is om ook een AED te plaatsen", zegt Geert Meijering van de NS. "Zo kan iemand snel gereanimeerd worden en daarmee kun je levens redden."

In juni is begonnen met het plaatsen van de AED's. "Op de minder grote stations zijn nog niet ingezet, op de grote stations zijn al ongeveer 20 inzetten geweest met AED's, zegt Meijering.

Op het station van Sneek konden mensen vrijdagochtend een training reanimatie krijgen. Instructrice Sietske Halma noemt de AED zeer belangrijk. "Slachtoffers hebben 70 procent meer kans om te overleven. Het is echt van levensbelang."

Ieder kan het gebruiken

Iemand die nog nooit met een AED heeft gewerkt kan het apparaat ook gebruiken, legt Halma uit. "Hij vertelt alles. Dat je de kleding moet uitdoen, dat je het slachtoffer moet loslaten. Hij praat tegen je. Dit is een mooi initiatief om meer mensen in Fryslân te kunnen redden."