100.000e passagier met Terhernster pontje overgezet

TERHERNE - De 100.000e passagier werd zondag met het Terhernster veer “Fietsa Versa” overgezet. Dubbel feest, aangezien het pontje ook vijf jaar bestaat.

Het fiets- en voetgangerspontje van Terherne is in 2016 in de vaart gekomen. Voorzitter Jaap Bruyel van Stichting Terhernster Veer verwelkomde mevrouw Renske Brunsma als 100.000e passagier in Terherne. Zij ontving uit zijn handen een fraaie paraplu en VVV cadeaubon.

Enorme behoefte
Het Terhernster pontje vaart over het Prinses Margriet kanaal, van Eetcafé Portunus in Terherne naar Eetcafé ‘t Slûske bij Jachthaven Sneekerhof. ,,Een tochtje van ongeveer vijftien minuten varen over mooi vaarwater'', vertelt Bruyel. ,,Het veer voorziet, gezien het grote aantal overzetjes per jaar, in een enorme behoefte.'''

Het pontje wordt 100% elektrisch aangedreven. Door zonnepanelen blijven de accu’s op peil. Alle schippers en maten zijn vrijwilliger, in totaal tachtig enthousiastelingen. Er mogen normaal gesproken maximaal twaalf passagiers vervoerd worden. In verband met de coronaregels zijn dat er voorlopig nog zes per keer, wat bij de dienstdoende schippers voor extra drukte zorgt. Het zorgt ook voor langere wachttijden en grotere drukte.