"100 procent handhaving" met camerasysteem in centrum Heerenveen

Foto: Dennis Stoelwinder

HEERENVEEN - Auto's en scooters zorgen voor overlast in het centrum van Heerenveen. Dat terwijl ze daar allang niet meer mogen komen. Vanaf 1 mei 2023 registreert een nieuw camerasysteem overtreders die wel het centrum in rijden.

Al sinds 2007 geldt het verbod voor auto's en scooters in het centrum. Verkeer mag alleen van maandag tot vrijdag tussen 07.00 en 12.00 uur laden en lossen. "Dat hadden we met paaltjes geregeld die uit de grond kwamen", zegt wethouder Jelle Zoetendal. "Maar dat systeem was al een tijd kapot. Nu hebben wij dit systeem gevonden, dat zorgt voor 100 procent handhaving."

"De camera gaat alleen aan in de tijden dat je hier niet mag komen met de auto of scooter", zegt de wethouder. Toch zijn er regelmatig nog overtreders. "Wij merken van winkeliers dat ze het vervelend vinden dat er zoveel auto's in het centrum zijn."
 
Met de camera is dat dus makkelijker te handhaven, zegt Zoetendal: "In principe moet je laden en lossen binnen de beschikbare tijden. Wie daarna illegaal het centrum in rijdt, wordt op de foto gezet. Een BOA beoordeelt de foto en als die iemand ziet die daar niet mag rijden, krijgen die een boete thuis."

Voor zowel de gemeente als de inwoners is mei nog een periode om aan het nieuwe systeem te wennen. "Vroeger kon het natuurlijk nog, ook al mocht het niet. Dus nu waarschuwen we eerst nog. Vanaf 1 juni schrijven we meteen een boete uit."
 
Bijvoorbeeld taxi's en brommobielen met een blauw kenteken kunnen het centrum nog wel in. De gemeente kijkt nog of er behoefte is aan extra uitzonderingen: "Een paar ondernemers hebben het voor hun werk nodig om later bij de winkel te kunnen komen. Wij zijn in overleg met hen. Zo hebben bijvoorbeeld een aantal bewoners een ontheffing, misschien kunnen ondernemers die voldoen aan de eisen, dat ook kunnen krijgen."

Vanaf 1 juni worden er dus actief boetes uitgedeeld. Voor een auto is dat 110 euro, voor een scooter met een geel kentekenplaat 75 euro.Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden