Aansluiting bij Meld Misdaad Anoniem vergroot daadkracht De Fryske Marren

Foto Un-perfekt / Pixabay

DFM - Met de aansluiting bij Meld Misdaad Anoniem heeft gemeente De Fryske Marren, zo laat ze weten, een mooie nieuwe stap gezet in de aanpak van de criminaliteitsbestrijding. De aansluiting bij het meldpunt maakt het voor de gemeente mogelijk om met meldingen van burgers die bij de politie binnenkomen aan de slag te gaan. Burgemeester Fred Veenstra is er blij mee:,,Het is goed om daadwerkelijk aan de slag te kunnen met meldingen die inwoners doen. Door de samenwerking met politie en meldpunt Meld Misdaad Anoniem hebben we meer daadkracht. Daar is iedereen bij gebaat.”

De Fryske Marren geeft aan dat er hier sprake is van lage misdaadcijfers en dat inwoners zich veilig voelen. Toch is het volgens de gemeente goed om alert te zijn op signalen die duiden op ondermijnende criminaliteit. Dat is een vorm waarbij criminelen voor hun illegale activiteiten gebruik maken van legale bedrijven en dienstverleners. Hierdoor raken onder- en bovenwereld met elkaar vermengd.

Voorbeelden zijn illegale prostitutie, een onverklaarbaar vermogen of hennepteelt. Maar ook meldingen van zorgfraude zijn voor een gemeente interessant. Veenstra: ,,Tegen ondermijnende activiteiten moet je gezamenlijk optreden. Dat is van groot belang voor de bewoners en voor de leefbaarheid in een wijk. De inwoners zijn onze ogen en oren in de stad. Zij zien misstanden vaak eerder dan wie dan ook. Door deze samenwerking kunnen politie en gemeente beter optreden.”

Vangnet
De Fryske Marren is de derde gemeente in Friesland die aangesloten is bij het meldpunt. Het meldpunt Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijke organisatie. Allerlei vermoedens van illegale praktijken kunnen hier gemeld worden. De anonimiteit van de melder staat hierbij altijd centraal. Marc Janssen van het meldpunt: ,,Het is altijd het beste om rechtstreeks naar de politie te stappen als je informatie hebt over criminele activiteiten. Maar als je dat niet durft uit angst voor wraak of omdat je de dader kent, dan is het goed om het anoniem te melden. Wij zorgen ervoor dat de informatie bij de opsporing terecht komt, maar de melder buiten beeld blijft.”

Bereikbaarheid meldpunt
Het meldpunt is zeven dagen per week bereikbaar via 0800-7000. Op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur en in weekenden en op feestdagen van 9.00 tot 17.00 uur. Melden kan ook 24/7 via een beveiligde omgeving op meldmisdaadanoniem.nl/melden.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden