Agrarische jongeren houden ludieke actie op zaterdagmarkt

HEERENVEEN - Bezoekers van de markt in het centrum van Heerenveen werden zaterdagochtend geconfronteerd met twee koeien. Ook kreeg men een glaasje zuivel en een stukje kaas aangeboden. 

Het ging hier om een ludieke actie van de Agrarische Jongeren uit de omgeving Heerenveen. De jonge boeren maken zich ernstig zorgen over hun toekomst. De regering wil vanwege de stikstofuitstoot de veestapel halveren. Dit heeft grote gevolgen voor de jonge boeren. 

,,We staan hier met twee koeien op de zaterdagmarkt. Omdat we moeten halveren zal één van deze twee dames weg moeten. Aan het publiek vragen wij deze keuze te maken. De antwoorden zijn eentonig te noemen. Beide koeien mogen van het bevraagde publiek blijven. Onder het genot van een glaasje zuivel en een stukje kaas gaan wij het gesprek aan met de burgers. Een ludieke actie, en deze keer zonder trekkers" legt Nynke Bakker van de Agrarische Jongeren uit. 

Ondertussen zijn diverse jonge boeren in gesprek met het aanwezige publiek op de markt. Kinderen geven de koeien spontaan een knuffel en gaan graag even met de dieren op de foto.  De actie valt bij de meeste mensen in goede aarde. 

,,Deze jonge boeren maken zich ernstig zorgen om hun toekomst Het is een goede zaak dat zij voor zichzelf opkomen. Dit is een prachtige actie. Ik sta erachter!" zegt een dame op leeftijd terwijl ze geniet van een glaasje aangeboden zuivel. 

Rond half één was de ludieke actie weer voorbij. De omgeving  is netjes opgeruimd en schoongemaakt. De Agrarische Jongeren kijken terug op een zeer geslaagde actie.