AI-Parade: Met elkaar in gesprek over Artificiële Intelligentie in de Bibliotheek

HEERENVEEN - Artificiële Intelligentie, ook wel AI genoemd. Het is overal om ons heen, maar toch voor veel mensen onbekend. 

Daar komt verandering in met de AI-Parade. Die reist in tien maanden tijd langs bibliotheken door het hele land om met inwoners van Nederland in gesprek te gaan over kunstmatige intelligentie. De AI-parade is in januari en een deel van februari in Friesland, bij Bibliotheken Mar en Fean. Er zijn verschillende activiteiten in ons werkgebied en in de Bibliotheek in Heerenveen en in de Pop-Up in Heerenveen is een bijzondere expositie te zien. Het volledige programma is te vinden op www.bmf.nl/ai.

AI is dé technologie van de toekomst die nu al een groot onderdeel uitmaakt van ons dagelijks leven. Daarom is het belangrijk dat mensen weten wat AI is en wat voor invloed het heeft op de dingen die we dagelijks doen. Om de juiste keuzes te maken bij het gebruik van AI is het nodig om genoeg informatie te hebben. Wat is wenselijk in de ontwikkeling van AI-toepassingen en wat juist niet? En hoe zorg je ervoor dat Artificiële Intelligentie mensgericht blijft? In de Bibliotheek kom je meer te weten over verschillende toepassingen van AI en kun je in gesprek gaan met experts op dit gebied. Daarnaast is er een speciale collectie ontwikkeld voor iedereen die verdieping zoekt over AI. Deze collectie bevat zowel verhalende als informatieve boeken.

Expositie “What the Future Wants”

In Heerenveen, verdeeld over de Bibliotheek en de Pop-Up, kunnen bezoekers het geheime leven ontdekken achter de schermen die ze gebruiken. Hoeveel mensen zijn er bijvoorbeeld nodig om een smartphone te maken? En wat maakt een app verslavend? De tentoonstelling vraagt bezoekers even stil te staan bij technologie. Bij de installatie Alledaagse Intelligentie maak je door korte verhalen kennis met AI. Gangbare voorbeelden maken duidelijk hoe AI al onderdeel van ons leven is. 

Activiteiten

Rondom de AI-parade worden er diverse activiteiten georganiseerd. Zo opent op 9 januari 2023 Margot van Brakel de AI-parade. Margot heeft allerlei voorbeelden over de mogelijkheden en de toepassingen van AI en gaat daar graag met haar publiek over in gesprek. Daarnaast komt Chris Boersma op 14 januari een interactieve presentatie geven over de invloed van kunstmatige intelligentie op social media en fake news. Aanmelden voor deze activiteiten kan via de website van Bibliotheken Mar en Fean. Hier is ook meer informatie te vinden over alle andere activiteiten, de tijden en de locaties. Naast de diverse activiteiten bieden wij cursussen over AI, denk hierbij aan een cursus over Artificiële Intelligentie en Digitale Transformatie. Kom langs, praat mee en laat je inspireren!

De AI-Parade is een initiatief van de werkgroep Cultuur en Media en de bouwsteen Mensgerichte AI van de Nederlandse AI Coalitie met als belangrijke partner de Koninklijke Bibliotheek.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden