Allingawier kijkt vooral met vertrouwen naar de toekomst

Foto: eigen foto

ALLINGAWIER - Elsbeth Attema kijkt vanuit de keuken om een hoekje het goed gevulde restaurant in en lijkt een tevreden mens te zijn.

Ze is nu niet alleen de mede-financier van het herstel van het aloude museumdorp Allingawier, maar heeft een nieuwe carrière als gastvrouw gevonden. “Meewerkend gastvrouw,” zegt ze met enthousiasme, “want ik steek gewoon de handen uit de mouwen.” En wie dat even van een afstandje bekijkt, ziet dat het haar eigenlijk op het lijf is geschreven.

Allingawier richt zich op na enkele jaren in de put te hebben gezeten. Elsbeth wenst eigenlijk niet terug te kijken, maar spreekt gepassioneerd van de kansen die het project biedt. Samen met Freddie Schakel heeft zij de schouders onder de renovatie gezet en is daarbij vooral realistisch geweest.

“Als we hadden gedaan wat we graag zouden willen, dan was er geen museumdorp meer geweest. We hebben echter de slogan ‘Als het niet kan, zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan’ toegepast. Dat was soms helemaal niet makkelijk, want je moet met de bank op je nek vooral snijden in de exploitatie. We hebben afscheid moeten nemen van onderdelen van het project die ons zeer aan het hart gingen.”

Zo is de bakkerij verkocht aan de Makkumer familie van Richard Dol en dat doet Attema goed, omdat de nieuwe eigenaren hebben aangetoond het museumdorp een warm hart toe te dragen. Eerder werd het kleine kerkje al afgestoten om te veranderen in een luxe bed & breakfast.

Het restaurant heeft de menukaart gewijzigd. “De pannenkoeken kregen, hoe lekker ze ook waren, onvoldoende aftrek. We zijn nu terug in de eenvoudige kaart met broodjes kroket en uitsmijters en dat is wat onze klanten willen. Op donderdag tot en met zondag zijn we geopend van 11.00 tot 17.00 uur. En natuurlijk zijn feesten en partijen de hele werk en het hele jaar door welkom.”

Waarmee Attema en Schakel de lucht proberen te krijgen voor de realisatie van nieuwe plannen. Want bij de pakken neerzitten past het stel niet. “Ons volgende project is het dak van de boerderij aanpakken. Als het een beetje meezit kan dat volgend jaar worden aangepakt.”

Door: Frans van Egmond/Makkum Nieuws