Anne-Henk van der Wal en Ingrid Koopman van Groovy Tosti: “Bruce Springsteen heeft ons bij elkaar gebracht”

HEERENVEEN - Een advocaat en een stewardess uit Heerenveen lopen al een paar jaar met een idee rond.

“Zullen we samen iets beginnen?”, had advocaat gevraagd. “Iets met muziek? Een platenzaak?” “Ja,” was het antwoord van de stewardess geweest, “en dan ook iets met koffie er bij, en iets te eten? Een koffiebar met tosti’s?” Enkele jaren na die woorden zitten ze samen op een muurtje bij een camping in Frankrijk. Er is een pand vrij gekomen in het winkelcentrum van Heerenveen. Zullen ze? In december 2017 openen de advocaat en de stewardess ‘Groovy Tosti’ aan de Lindegracht in Heerenveen.

De advocaat is Anne-Henk van der Wal, in 1966 geboren in Jubbega en woonachtig in Heerenveen. De stewardess is Ingrid Koopman, in Heerenveen geboren in 1970. Ergens halverwege de jaren 80 komen ze elkaar voor het eerst tegen.

De platenverzameling

Het zijn de jaren 80 en Anne-Henk is gek van muziek. Hij is veel te vinden in platenzaken. Het is de tijd van echt vinyl, van elpees. Hij is die jaren bevriend met de oudere zus van Ingrid en komt dan ook wel bij de familie Koopman over de vloer. “We kennen elkaar al 35 jaar”, vertelt Anne-Henk. “Er was ook nog een jonger meisje in dat gezin, Ingrid. Ik vond haar direct al een leuk typje.” Maar ze verliezen elkaar uit het oog en gaan elk hun eigen weg. Pas 25 jaar later, in 2013, zullen ze elkaar weer tegenkomen. “En je wist nog precies te vertellen welke plaat van Bruce Springsteen er in e platencollectie stond, waarvan je dacht, dat die van mijn vader was,” vult Ingrid aan, “maar dat waren míjn platen.” De bewondering die Anne-Henk voor de jongere Ingrid heeft, wordt daar alleen maar groter van.

De advocaat

Anne-Henk van der Wal wordt advocaat. “Ik werk vier en een halve dag voor De Haan Advocaten en Notarissen in Leeuwarden”, vertelt hij. “Ik doe Agrarisch Recht. Ik sta veel boeren bij in rechtszaken rond pacht, huur en verkoop.” Naast de advocatuur blijft Anne-Henk liefhebber van muziek. Samen met vrienden uit Heerenveen vormt hij ‘Billiardklup De Vrijstaat’, als tegenhanger van de ‘Vlindervangclub’. De laatste club raakt bekend als organisator van de ‘Butterfly Beach Party’ op het recreatiegebied De Heide.

Anne-Henk, de liefhebber van vinyl, staat in zijn jongere jaren als barkeeper achter de bar in de toenmalige discotheek De Muis, waar Wim Haanstra op dat moment de huis-DJ is. “Dat had ik toen ook graag willen doen,” bekent Anne-Henk, “maar Wim was ook heel goed, hoor.” Jaren later steken Van der Wal en Haanstra opnieuw de koppen bij elkaar en vormen ze tot op de dag van vandaag het dj-duo ‘Vinylzucht’, met Van der Wal als ‘DJ Douwe Hein’ en Haanstra als ‘DJ Haanty’. Samen organiseren ze vinyl-avonden met kratten vol elpees bij de hand. In Heerenveen treden ze dan op in de cafés De Blauwe Kater en Bleeker, en – omdat Haanstra sinds enkele jaren op Terschelling woont - zijn ze als dj’s ook te vinden op het Oerol Festival. Tussen de bedrijven door is intussen - niet onbelangrijk - het huwelijk van Anne-Henk gestrand. Hij heeft drie kinderen uit dat huwelijk: twee dochters en een zoon.

De stewardess

Ingrid Koopman wordt stewardess. “Ik wilde wat van de wereld zien”, zegt ze. Ingrid studeert in Groningen en woont in Den Haag en komt dan bij de KLM terecht. “Ik dacht, ik doe dit twee jaar, maar het werden er twintig.” En dan, lachend: “Blijkbaar lukt het niet, de hele wereld zien in twee jaar.” Ook Ingrid trouwt en krijgt kinderen. “Ik heb twee dochters.” En ook haar huwelijk houdt geen stand.

Haar liefde voor muziek is wel standvastig. In haar platencollectie zit ook een album van de Schotse poprockband Deacon Blue. En – het is inmiddels zomer 2013 – er komt een live optreden aan van Bruce Springsteen in Nederland, in Nijmegen. Het concert is bijna uitverkocht, maar Ingrid heeft kaarten. Ze gaat met een georganiseerde busreis vanuit Heerenveen naar het concert. Die busreis is georganiseerd door Anne-Henk van der Wal.

Muziek verbindt

“Het is op die busreis dat Ingrid en ik elkaar weer zagen”, lacht Anne-Henk. “Bruce Springsteen heeft ons weer bij elkaar gebracht. Muziek verbindt, zou je kunnen zeggen.” Wanneer ze elkaar hierna vaker treffen en Ingrid ook nog een keer het album van Deacon Blue in de platenkast van Anne-Henk ontdekt, wordt hun band alleen maar hechter. Tijdens een gezamenlijke vakantie in Frankrijk ontstaat dan ook het idee om samen iets te beginnen, iets met platen en koffie. En tosti’s.

“Je mag blijven”

Groovy Tosti zit al weer bijna twee jaar in Heerenveen. Anne-Henk van der Wal is er te vinden op de momenten waarop hij niet als advocaat werkzaam is. En dan is er nog ‘DJ Douwe Hein’ van Vinylzucht. Maar in plaats van Anne-Henk was Ingrid Koopman onlangs achter de draaitafel te vinden naast ‘DJ Haanty’. Vanwege een hernia kon ‘DJ Douwe Hein” niet optreden. Dat beviel Wim Haanstra zo goed, dat hij tegen Ingrid zei: “Jij mag blijven!”

In april 2019 hebben de advocaat en de stewardess eindelijk de bakken vol elpees, koffiezetapparaten, tosti-ijzers en overige huisraad bij elkaar gevoegd en zijn ze gaan samenwonen. In een groot huis aan de Van Maasdijkstraat, waar ze met zijn zevenen kunnen wonen.

Door Henk de Vries Foto's: Dennis Stoelwinder
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden