Bemaling bij Leppa-aquaduct Akkrum geplaatst omdat lekkage erger is geworden

Algemeen
Foto: Omrop Fryslân
Foto: Omrop Fryslân

AKKRUM - De lekkage in het Leppa-aquaduct in de A32 bij Akkrum is erger geworden. Vorig jaar ontstond op meerde plekken lekkage nadat een bedrijf illegaal boorde voor de aanleg van glasvezel.

Het Rotterdamse bedrijf Selecta Infratechniek legde de kabels in opdracht van Delta Rijssen aan, maar maakte in december een fout in de berm van de parallelweg aan de oostkant van de snelweg.

Er werden vier gaten geboord in de kunststof folielaag tussen het zand en het grondwater, terwijl dat niet de bedoeling was. Er was geen vergunning afgegeven voor het boren, het bedrijf was dus eigenlijk illegaal bezig. Omdat er in de folie was geprikt, kwam er grondwater omhoog.

Om het water weg te krijgen, heeft Rijkswaterstaat pompen ingezet en zijn er later ook peilbuizen in de grond gekomen om een beeld te krijgen en te houden van de grondwaterstanden.

Nu is er een nieuwe lekkage ontstaan, zo bleek. Om te voorkomen dat het talud (de helling langs de weg) verzakt, worden er weer pompen geplaatst.

‘Bij één van de peilbuizen bleek dat het watergebied meer wordt en het talud steeds natter wordt’, zo legt projectleider Anghela Lolkama van Rijkswaterstaat uit. ‘Het is niet de bedoeling dat het talud verzwakt, dus daarom hebben we besloten om bemaling te plaatsen.’
 
De lekkage is niet overal erger geworden, het gaat om één specifiek punt. Lolkama is niet bang dat de boel verzakt: ‘Als het talud natter wordt, plaatsen we eventueel een extra bemaling bij. Dat is het enige wat we kunnen doen.’

De situatie was onder controle, zegt ze wel, daarom zijn ook de peilbuizen geplaatst.. ‘Er is verder niets aan de hand, het peilwater blijft gewoon constant.’ Maar het dichten van de lekkages is gemakkelijker gezegd dan gedaan, geeft Lolkama toe. ‘Dat is geen gemakkelijke operatie: het is technisch ingewikkeld.’

Het laat wel zien dat het langzamerhand een hoofdpijndossier wordt, zegt ook Rijkswaterstaat. ‘We gaan het bemalen en proberen het talud veilig te stellen. We hopen dat in de loop van dit jaar echt een definitieve oplossing kan worden gevonden.’
 
Wanneer er echt duidelijkheid komt over een oplossing, vindt Lolkama moeilijk in te schatten. Ze hoopt dat er voor het einde van het jaar meer bekend is. Rijkswaterstaat wil dat Selecta Infratechniek voor de kosten opdraait en laat dat juridische uitzoeken.