Bosk-bomen geplaatst op het Gemeenteplein in Heerenveen

HEERENVEEN - Een deel van de bomen van het wandelende Bosk in Leeuwarden is maandag naar Heerenveen verhuisd. Daar moeten ze voor meer groen en gezelligheid zorgen.

In totaal komen er eerst 28 bakken in het centrum van Heerenveen. Daarvan staan 15 op het Gemeenteplein, een grijze tegelvlakte die wel wat groen kan gebruiken.

Zulke plekken zijn er meer, geeft wethouder Sybrig Sijtsma aan. "Het centrum is aardig versteend. Een van de plannen is om het te vergroenen. En om het gezelliger te maken, zodat mensen hier ook wat langer willen blijven. Een plek om elkaar te ontmoeten."
 
De groep bomen staat er dus niet alleen voor de gezelligheid. "Het heeft ook de functie dat het koeler is, dat het beter water vast kan houden", zegt Sijtsma. "En we doen wat aan de biodiversiteit."

Initiatiefnemer van het project is directeur Geert Dijkstra van het Posthuis Theater. Hij had in Leeuwarden gezien hoe mooi de bomen van Bosk daar waren.

"Toen ging het bos varend naar Akkrum toe", vertelt Dijkstra. "De gemeente Heerenveen zei: we hebben een paar bomen gekocht en die zullen we in onze gemeente planten. En wij hadden het geluk dat ze nog een jaar in de bakken konden blijven. Zo kunnen we in het centrum de beleving vergroten."
 
Andere plannen die uitgevoerd zullen worden, is de vergroening van een nieuwe parkeergarage op het Burgermeester Kuperusplein en het vervangen van tegels op verschillende plekken in Heerenveen.Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden