Buurtdiner en buurtlunch ,,Door samen te eten, leer je elkaar kennen"

HEERENVEEN - Een gewone dinsdagavond in Brasserie de Cuyper in Heerenveen. Achterin de zaak zit een vrolijke groep mensen geanimeerd met elkaar te kletsen.

Nee, ze vieren geen feestje, we zijn hier bij het buurtdiner. Wie dat leuk vindt, kan hier iedere maand komen eten met gelijkgestemden.

De buurtlunches en -diners zijn belangrijk voor de – veelal oudere – deelnemers. Wie alleen is komen te staan vindt het vaak niet prettig om alleen te eten. Het buurtdiner zorgt ervoor dat je weer wat vaker onder de mensen komt. Bovendien leer je elkaar goed kennen tijdens een maaltijd; er worden regelmatig persoonlijke verhalen gedeeld.

Boeiend verhaal

“Ik heb kortgeleden mijn vrouw verloren”, vertelt Karel vanachter zijn kom soep. “Ik huil nog iedere dag. Het verlies wordt niet minder, maar je groeit eromheen. Ik vind het vreselijk om alleen te eten; daarom eet ik vaak bij een woonzorgcentrum. Hier is het ook heel gezellig. Ik luister graag naar alle gesprekken.” Zijn buurvrouw Joke eet niet altijd mee; soms komt ze alleen aanschuiven en een wijntje drinken. “Als ik hier kom, hoor ik nog eens wat. Mensen van mijn leeftijd hebben allemaal een boeiend verhaal.”

Naast het buurtdiner is er ook een buurtlunch en een wandelgroep. De lunch is eigenlijk meer dan dat: voorafgaand aan de lunch, die ook plaatsvindt in De Cuyper, wordt er gezamenlijk iets leuks gedaan. “De ene keer doen we spelletjes; de andere keer vertelt iemand iets. Bijvoorbeeld over de geschiedenis van Heerenveen, dat was erg interessant,” vertelt vrijwilligster Herma. “Ook hebben we een keer de burgemeester op bezoek gehad.” De buurtlunch begint met koffie en een activiteit. Wie dat wil, kan daarna voor eigen rekening aanschuiven voor de lunch.

Uitsmijter

Pia, de eigenaresse van Brasserie de Cuyper, zet intussen het eten op tafel. Op het menu is voor ieder wat wils te vinden: de een kiest voor een wrap, de ander houdt het deze keer bij een uitsmijter. “Het is allemaal goed,” zegt Pia. “Bij ons is iedereen welkom. Het gaat erom dat ze blij en tevreden zijn, het maakt niet uit wat ze willen bestellen. Deze groep komt hier al een aantal jaar. Ik vind het wel gezellig, zo langzamerhand leer ik ze ook een beetje kennen.” Wat ze ook leuk vindt om te merken: ook de rest van de week wordt het makkelijker om de brasserie binnen te stappen. “Sommige mensen komen nu regelmatig even langs voor een kop koffie. Dan maak ik even een praatje met ze. De meesten wonen hier in de buurt en komen dan toch wat vaker hun huis uit.”

Gerard is er vandaag voor het eerst. Hij geniet zichtbaar van zijn schnitzel met bijgerechten. “Ik kook nog elke dag voor mezelf, hoor. Altijd aardappelen, groente en vlees.” Dolly, naast hem, moet er niet aan denken. Koken is nooit haar hobby geweest en ze is blij dat dat nu niet meer hoeft. “Nee hoor, ik haal maaltijden bij de slager. Heerlijk vind ik die.”

Win-win

Herma is al jarenlang vrijwilligster en drijvende kracht achter de buurtlunch in het centrum van Heerenveen. Toen de bijeenkomsten vanwege corona niet door konden gaan, hield zij contact met alle deelnemers. “Ook als mensen ziek worden en niet meer kunnen komen, breng ik ze een bloemetje.” Soms neemt Herma dan een andere eter mee, die ook wel wat aanspraak kan gebruiken. Een win-win situatie, noemt ze dat.

Aan het einde van de tafel zijn Tjitte en Coby al de hele avond geanimeerd in gesprek. Het lijkt op een conversatie tussen goede vrienden, maar niets is minder waar: zij ontmoeten elkaar vandaag voor het eerst. “Op de liefde!”, proost Tjitte. Karel vertelt dat hij binnenkort een ooglidcorrectie heeft; hij ziet er wel wat tegenop. Volgens Dolly en Herma hoeft hij zich nergens zorgen om te maken.

Open voor iedereen

De bijeenkomsten staan voor iedereen open, laat Herma weten. Sterker nog: ze kunnen wel wat nieuwe deelnemers gebruiken, want sinds corona is de groep wel wat kleiner geworden. Herma: “Wil je ook eens meedoen, bel dan gerust. Je kunt ook alleen een drankje doen, je hoeft niet altijd mee te eten. Op donderdagmiddag is er een wandelgroep, meestal wandelen we dan een uurtje. Samen wandelen is ook erg gezellig, je komt dan al snel met elkaar in gesprek.”

Meedoen? Bel gerust

Elke laatste vrijdag van de maand vindt in brasserie De Cuyper in Heerenveen-Centrum de buurtlunch plaats, tussen 11:00 en 13:00 uur. Twee keer per maand, op dinsdagavond is er het buurtdiner, van 17:00 tot 19:00 uur. Voor meer informatie over dit initiatief kun je contact opnemen met Herma Langius via (06) 4035 9792 of met Ellen Akkerman van Caleidoscoop via (06) 5232 7683.

Door: Hannah Zandbergen
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden