Circus Salto sloeg spontaan tenten op achter de piramide in Makkum

Foto: Eigen foto

MAKKUM - Het enige dat Sander Balk nodig heeft is een stukje gras om zijn tent op te zetten. De rest brengt hij zelf mee: een piste, artiesten, een aantrekkelijk programma. 

Maar vooral een aanstekelijke passie voor het vak. Op eigen initiatief stond hij onlangs met zijn Circus Salto naast de piramide in Makkum. En liep hij zelf als een volleerde promotor op het plein om folders uit te delen.

Op zijn derde raakte hij in de ban van het circus. Dat had hij niet van een vreemde, want zijn vader verzamelde alles wat los en vast was met betrekking tot het aloude handwerk. “Het heeft me nooit meer los gelaten. Omdat ik ook een vak moest leren ben ik maar onderwijzer geworden, maar na een tijdje heb ik dat opgegeven. Mijn hobby kostte zoveel tijd en leverde aan de andere kant zoveel energie dat ik maar fulltime circusdirecteur ben geworden.”

Het circusseizoen duurt meestal 180 dagen. “Voor ongeveer dertig dagen zijn kaartjes te koop. De rest van de tijd ben ik bezig op festivals en word ik ingehuurd voor bedrijfsfeesten en dergelijke. Meestal blijf ik één dag. Bouw ’s morgens op voor één voorstelling in de middag, breek daarna de boel af en sta morgen weer ergens anders. Soms is het wat langer: tijdens mijn Kerstcircus in Sneek bijvoorbeeld.”

Sander put vooral veel voldoening aan het op- en afbouwen van zijn accommodatie. “Het is heerlijk om ergens een dagje te staan en morgen weer naar een andere plek te verkassen,” zegt hij. “Als je maar twintig mensen in de tent hebt gehad, denk je gewoon dat het de volgende keer ongetwijfeld beter zal zijn. En als de tent vol heeft gezeten met enthousiaste bezoekers, geniet je daar gewoon nog dagen van.”

Circus Salto heeft een crew van zeven artiesten. Een familie uit Duitsland zit al acht generaties in het vak en is vaste prik. Dit jaar krijgen zij steun van een gezin uit Riga, “die,” zegt Sander, ”absolute top is. Ik streef altijd naar kwaliteit. Eigenlijk kan het niet uit, maar circus doe je nu eenmaal niet voor het geld. Bovendien weet je nooit hoeveel mensen je in de tent krijgt. Aan de andere kant stimuleert onzekerheid ook zeer.”

Door: Frans van Egmond/Makkum Nieuws