COLUMN - Het moet een dikke twintig jaar geleden zijn. Misschien nog wel langer terug. Ik was gebeld door de gemeente Heerenveen of ik een discussie in het gemeentehuis wilde leiden.

Tuurlijk. Maar blijkbaar luisterde ik verder niet zo heel goed; alleen datum en aanvangsuur stonden in m’n agenda. En ik wist vaag dat het zou gaan over dat de ambtenaren vier uur per week korter gingen werken, cao-afspraak, maar dat de wethouders wilden dat niemand dat zou merken. 

Ik schrok me het lazarus. Discussies leiden waren voor mij altijd een verbinding te zijn tussen de zaal aan de ene kant, en de belanghebbenden, verantwoordelijken of politici aan de andere kant. Maar die waren er niet. Enkel in de zaal 400 ambtenaren, die mij zeer afwachtend aankeken. Veroordeeld tot een discussie over dat ze vier uur harder of effectiever zouden moeten werken. Geen burgemeester, gemeentesecretaris, raadslid of afdelingshoofd. Ik was gruwelijk alleen.

Eén ambtenaar had een aantal papieren voor zich liggen. Dat doen dwarsliggers vaak; dus daar begon ik mee. En langzamerhand trokken sommigen even een wenkbrauw omhoog; dat werden de volgenden. Het was moeizaam, maar heel langzaam kwam het los. En aan het eind van het uurtje staken sommigen al enthousiast de handjes omhoog: als we nu eens… Of dat goed of slecht was weet ik niet meer. Ik heb ook nooit gevraagd of ze er in geslaagd waren die vier uur per man in te halen. Ik weet enkel nog dat ik met het zweet klotsend onder oksels naar huis reed.

Ik moest er weer aan terugdenken toen ik de woorden van burgemeester Tjeerd van der Zwan las. Dat je als gemeente er voor moet strijden om je met hart en ziel in te zetten voor de burgers van de gemeente. Dat het werk van de gemeente gericht moet zijn op het belang van de burgers, want dat is ook het belang van de gemeente. Mooie woorden. En gelukkig zijn ze al bezig met de structuur op diverse afdelingen, om dat ook waar te kunnen maken. De discussie er over hebben ze blijkbaar al gehad. Toch benieuwd hoe ze dat hebben gedaan…

Eelke Lok      
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden