COLUMN - Goed nieuws voor de mienskip Heerenveen. Die mienskip gaat  namelijk meebeslissen over hoe het nieuwe nog te bouwen Van der Valk hotel in Heerenveen eruit gaat zien. 

Uniek, zeker als je weet dat Van der Valk in Nederland wel eens hotels bouwde waarvan de gemeenteraden niet eens wisten dat ze het al hadden goedgekeurd.

In Heerenveen liggen zelfs twee plannen klaar van één familie Van der Valk, dus deze plannen zijn niet strijdig met elkaar. Er zit ook maar dertien meter hoogteverschil tussen en ze liggen beide zóver van het Skoaterwâldske sportterrein af, dat er geen veld hoeft te verdwijnen. De Van der Valken doen dit in samenwerking met de gemeente. Die neemt pas een besluit als het weet wat de omwonenden en eventueel anderen ervan vinden. Daar zit geen woord Spaans achter, meer dan voortreffelijk.

Het kan ook anders. En dan hebben we het over diezelfde gemeente Heerenveen. De meubelzaak van Vesta naast het Thialf ijsstadion zal met de grond gelijk worden gemaakt. Daar komt een appartementencomplex voor tachtig topsporters. Daar is niets mis mee, zeker niet als in hetzelfde gebouw ook nog 32 appartementen voor gewone mensen komen. Als Heerenveen volgepompt zit met appartementen komt die Lelylijn er toch nog.

Het gebouw wat daar aan de Heremaweg zal komen te staan, hebben we op een futuristische trucfoto gezien. Het was een winnend ontwerp. Van natuurlijk een bureau van buiten Fryslân. Want ze kwamen met een volstrekt ûn-Frysk gebouw. Heel hoog, en geheel gehuld in brede gouden banen. Want Heerenveen is toch een gouden plak zo dacht de architect. Gemeente en ontwikkelaar kregen er direct een orgasme van, lieten niemand meebeslissen, maar smeten het smakeloze protserige bolwerk direct in de krant.

Maar van misbruik kun je ook gebruik maken. Je hoeft helemaal niet meer te bedelen, zoals bij de Kamerleden die je naar Thialf haalde om te vragen je schuld op te lossen. Die topsportersappartementen bestaan straks bij de gratie van het voortbestaan van Thialf. Heeft die ontwikkelaar al verteld dat hij het aandeel van de gemeente zal overnemen, in ruil voor die protserigheid?

Eelke Lok