De bibliotheken in Akkrum en Jubbega “Het schept een band dat we allebei een kleine bibliotheek hebben!”

Algemeen
Foto: Janita Baron
Foto: Janita Baron

AKKRUM/JUBBEGA  - Toevalligerwijs hebben Jetty van Delden en Jan Roeper op dezelfde dag afgesproken om te vertellen over ‘hun’ kleine bibliotheken als het nieuws over de sluiting van de kleine bibliotheek van Hardegarijp naar buiten komt. 

“De klanten vragen ons ook wel eens: ‘Blijven jullie wel bestaan?’ Het is belangrijk dat er een goede spreiding van bibliotheken is om toegankelijk te blijven voor iedereen. Vooral ook met de nieuwste invulling van de bibliotheek, het Informatiepunt Digitale Overheid, IDO.” Tijd dus om meer te leren over het werk in de bibliotheek.

Akkrum is een heel gemoedelijk dorp, betrokken, en er wordt veel georganiseerd. “Bibliotheek Akkrum maakt nu onderdeel uit van de kunstwandelroute”, vertelt Jetty van Delden (55) vol trots. Voor haar is de bibliotheek echt haar plek. Ze runt de bibliotheek, net als Jan in Jubbega, in haar eentje. En dat doet ze inmiddels alweer zes jaar met heel veel plezier. Jetty komt oorspronkelijk uit Sneek, maar werkt inmiddels al jarenlang in de bibliotheken van Boarnsterhim. Daar kreeg ze ook het aanbod om haar vrachtwagenrijbewijs te halen zodat ze én chauffeur én bibliothecaris op een bibliobus kon zijn. Na de gemeentelijke herindeling van 2014 bleef haar collega in Grou en kreeg Jetty Akkrum. “Ik ben eigenlijk gewoon cadeau geschonken aan de bibliotheek in Heerenveen.”

Heerenveen versus Akkrum/Jubbega

“Het schept een band dat we allebei een kleine bibliotheek hebben,” volgens Jetty. Jan Roeper (62) werkt voornamelijk in Jubbega, maar valt ook in als Jetty met vakantie is. Daarnaast werken ze allebei in de vestiging in Heerenveen om de overige uren in te vullen. Beide kleinere bibliotheken zijn namelijk maar beperkt open. Jan Roeper: “Nadat ik een paar keer ingevallen heb, werk ik sinds 2005 altijd in Jubbega. Ik heb het er enorm naar mijn zin!” Zo geniet hij enorm van het enthousiasme van de vrijwilligers van Dokumintaasjesintrum Jobbegea-Skuorregea-Hoarnstersweach en is hij blij dat inwoners die moeite hebben met taal geholpen worden in het Digitaalhuis.

“Wij kennen vrijwel al onze klanten in Jubbega en Akkrum heel erg goed, dat is in Heerenveen lastiger omdat er veel meer leden zijn natuurlijk,” meent Jetty. Jan vult aan: “Wij zijn een openbare gelegenheid, iedereen is welkom in de bibliotheek. Dat betekent ook dat hier heel veel verschillende mensen over de vloer komen. De één wil rustig de krant lezen, de ander achter de computer, de derde komt voor een cursus en weer iemand anders heeft informatie nodig.” Jetty geniet er enorm van als kinderen hulp nodig hebben bij werkstukken en boekbesprekingen.

Droombaan

Jetty vindt dat ze één van de leukste banen heeft, ze wordt er oprecht blij van. “Ik heb mijn droombaan!” Ze vertelt hoe ze als kind met het hele gezin in de auto stapten om één keer per drie weken naar de bibliotheek in Sneek te gaan. “Als ik daar was wist ik: hier wil ik later werken. Ik was ontzettend gek van lezen. Na de havo volgde ik daarom de bibliotheekopleiding in Groningen.” Na deze opleiding, de bibliotheek- en documentatieacademie (BDA), volgden er banen bij CBD in Leeuwarden en de universiteitsbibliotheek in Groningen. Naast het werk blijkt Jetty super sportief: ze heeft marathons gelopen, doet nu nog aan recreatief hardlopen, fietsen, wandelen, ze heeft geroeid én ze gaat graag naar de sportschool. 

Ook Jan heeft deze BDA-opleiding gevolgd en beaamt dat dit zijn droombaan is. “Ik heb altijd rond de twintig uur gewerk,t omdat ik het wilde combineren met de muziek. Ik ben drummer en speel nog altijd elke dag minimaal twee uren. Na ‘operatie schuimkraag’ (van de Belastingdienst, red.) vielen helaas steeds meer kroegoptredens weg, dus toen was het wel fijn om er een baan naast te hebben!” Al blijkt al snel dat Jan niet veel nodig heeft.

Jan Roeper komt uit Witmarsum bij Bolsward en is destijds met zijn ouders meeverhuisd naar Heerenveen, toen zijn vader directeur van Thialf werd. Jan is altijd bij zijn ouders blijven wonen en dat komt nu, nu ze meer hulp nodig hebben, goed uit. “En eerlijk is eerlijk, als je thuis woont heb je weinig kosten”, zegt Jan met een grimas op zijn gezicht.

Informatiepunt digitale overheid

Vanaf 1 januari 2021 komt er in alle bibliotheken een informatiepunt digitale overheid. “De overheid is helemaal gedigitaliseerd. Wij zijn er voor de burgers die daar wel wat hulp bij kunnen gebruiken”, zegt Jetty. “De bibliotheek is een laagdrempelige plaats om binnen te stappen. Inmiddels zijn wij en al onze collega’s opgeleid om iedereen in de basis te kunnen helpen met hun vragen. Ik vind het best een verantwoordelijkheid” geeft ze toe.

Moet je lid van de bibliotheek zijn, om gebruik te maken van deze nieuwe dienst van de bibliotheek? Jetty: “Zolang je niks mee naar huis neemt, hoef je geen lid te worden. Je kunt hier uren zitten lezen zonder een cent te betalen.” Ze besluit ons gesprek met een welgemeend: “Eigenlijk zijn wij een hele mooie instelling.”

Door: Janita Baron

Foto: Janita Baron