De “Froulju fan It Fean” zijn onmisbare schakel tijdens de twee SKS weken
HEERENVEEN – Wie: ‘skûtsje Gerben van Manen’ zegt denkt automatisch aan het SKS kampioenschap skûtsjesilen tijdens de eerste twee weken van de bouwvakvakantie.
De veertien bemanningsleden, met daarnaast hun partners en kinderen, verblijven tijdens het SKS Kampioenschap aan boord van het opleidingsschip: de Prinses Maxima. Het 55 meter lange schip wordt in de dagen voorafgaand aan het kampioenschap klaargemaakt in Heerenveen.
De Prinses Maxima is van alle gemakken voorzien. Iedereen heeft een eigen hut, met douche en wc.Er is een grote salon aan boord, een flinke keuken, met professionele apparatuur. En het achterdek dient als terras , bar en tribune ,tijdens de wedstrijden.. Het achterdek is overdekt met een tent die bescherming biedt tegen regen en de felle zon. Op het dek ligt een grasgroen tapijt, wat jaarlijks door Leo van der Veen gesponsord wordt.
Wij spraken met “Froulju fan It Fean” :Karen Drint en Amerins de Leeuw.
Karen zit al twintig jaar aan boord en is de vrouw van schotenman Marinus Looper. Ook zoon Arnold is zit op het skûtsje. Amerins is de vrouw van bemanningslid Jelle Talsma. Zij is al vele jaren bekend met het skûtsjesilen. Samen met de andere vrouwen aan boord vormen zij de: “Froulju fan It Fean”. De vrouwen zijn een onmisbare schakel in de twee SKS weken.
“Maanden van te voren begint de voorpret al, er moet dan ook veel geregeld worden. Er leven tenslotte twee weken lang ongeveer 35 mensen op het schip. Alle vrouwen hebben een taak. Zo onderhouden wij de contacten met de sponsors in natura, ook wel vrienden genoemd. Alle vrouwen hebben een eigen taak. Een ieder doet waar zij goed in is. Amerins: ‘We hebben wel een kerngroepje, deze maken afspraken en koppelen dit terug naar het bestuur van Stichting Skûtsje Gerben van manen”.
In de week voorafgaand aan het SKS Kampioenschap begint het inrichten van volgschip :De Prinses Maxima. De mannen bouwen het achterdek op. Hier wordt een tent en tap geplaats. De vrouwen zijn druk met het inruimen van de boodschappen.
Karen: ‘Vroeger gingen zaken heel anders. Van koken op een gasfornuis en de afwas werd in een teiltje doen naar een modern volgschip welke van alle gemakken voorzien is . ‘Mijn man Marinus kwam aan boord toen Pieter Brouwer schipper werd. Ik snapte toen nog maar weinig van het skûtsjesilen. Aukje, de vrouw van Pieter Brouwer was er ook altijd. Van Aukje de vrouw van Pieter heb ik heel veel mogen leren over het zeilen en het leven aan boord”. Karen weet precies hoe het aan boord werkt en wat er moet gebeuren, dat is de ervaring die zij heeft. Ook vangt zij de nieuwe mensen en gasten op” ,vult Amerins aan.
Vaste rituelen
Om acht uur in de ochtend staat het ontbijt op tafel in de salon, de bemanning ontbijt dan samen. ,,Na het ontbijt gaan de mannen het water op, intussen maken wij het volgschip weer spik en span. Stofzuigen, afwasmachine vullen, dweilen en de toiletten schoonmaken zijn een dagelijks ritueel. Rond half twaalf komen de mannen terug en om twaalf uur staat er een warme maaltijd op tafel. Deze is dit jaar dagelijks geleverd door Restaurant Spoorzicht. Hierna is het afruimen, de afwasmachine weer vullen en alles klaarmaken voor de middag. Vakantie vieren zit er dus niet bij” lacht Amerins. ,,We hebben een hele leuke en hechte ploeg. We hebben veel voor elkaar over. Ook de kinderen die aan boord zijn gaan leuk met elkaar om. Wij gaan niet op vakantie. Het skûtsjesilen gaat voor.
De “Froulju fan It Fean” zijn tevens gastvrouw aan boord van de Maxima. Bijna dagelijks komen er gasten aan boord. Dit kunnen familieleden , of bekenden van de bemanning zijn, maar ook sponsoren.
,,Wij doen een hoop voor onze gasten. Deze zijn welkom vanaf 13.00 uur. Als er veel gasten tegelijk komen, dan hebben wij eerst even overleg over hoe we dit gaan aanpakken. We kleden ons die dag dan ook allemaal in dezelfde polo, dat straalt eenheid uit. Er worden heel wat potten koffie en thee gezet en de koek staat altijd klaar Vervolgens kijken wij gezamenlijk naar de wedstrijd vanaf het achterdek. Na de wedstrijd gaat de bar open, krijgen ‘onze mannen eerst een biertje’. ,daarna komen de hapjes en een frituursnackje en broodjes. Dit hoort allemaal bij de taken van de vrouwen” aldus Karen.
Trots op It Fean
Rond 13.00 uur vertrekt de bemanning richting het wedstrijdwater. Uit de speakers aan boord knalt op dat moment “Lit Jim Gean, Friezen”. Bij terugkomst van het skûtsje, klinkt hetzelfde ritueel ongeacht het resultaat. ,,Wij hebben het echt goed voor elkaar. Trots zijn wij dan ook op onze sponsoren. En niet te vergeten op de voorzitter van Stichting Skûtsje Gerben van Manen, Robert van der Wal. Hij was bijna dagelijks aanwezig. Evenals Klaas Boersma. Dit zegt wel wat over hun betrokkenheid van het bestuur! Het meest trots zijn wij natuurlijk op onze skûtsjesilende , stoere mannen. Kortom de “Froulju fan It Fean” binne grutsk op It Fean!” zegt Amerins.
En dan zijn de veertien dagen weer voorbij. De Maxima wordt naar Heerenveen gevaren en uitgepakt door de bemanning en vrouwen. ,,Hierna breekt toch wel een rare tijd aan. We missen elkaar en hebben geregeld contact. Ook sturen wij elkaar foto’s van de enorme berg was die we thuis moeten verwerken. Gelukkig zien wij elkaar nog tijdens een afsluitende barbecue bij Parkhotel Tjaarda. Hierna is het weer een jaar wachten tot de volgende SKS veertiendaagse”. Besluiten Karen en Amerins.