De Fryske Marren haalt omgekeerde vlaggen weg, bij Sint Nyk hangen ze nog volop

DFM - De omgekeerde vlaggen op openbare grond zijn door De Fryske Marren vandaag weggehaald. Bij Sint Nicolaasga zijn vanochtend echter in aanloop naar de Sint Nykster Merke, die morgen begint, aan de Tsjûkemarwei volop blauw/wit/rode vlaggen in lantaarnpalen gehangen.

Het college van B&W besloot tot het verwijderen in verband met de landelijke herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog die vandaag, 31 augustus, wordt gehouden.

Het college heeft begrip voor de zorgen van de boeren en begrijpt waaruit de recente acties zijn ontstaan. Maar men vindt het ook belangrijk dat er op een dag als vandaag ruimte en respect is voor die inwoners die het einde van de Tweede Wereldoorlog willen herdenken.

Symbool van onvrede
Met de omgekeerde vlag uiten boeren en sympathisanten hun onvrede over de stikstofplannen van het kabinet. Om ruimte te geven aan dit signaal en de emoties mochten de vlaggen blijven hangen, tenzij de verkeersveiligheid in het geding was.

Ook de provincie Fryslân en een aantal andere Friese gemeenten ondernemen actie om de omgekeerde vlaggen weg te halen. De Fryske Marren geeft inwoners de mogelijkheid om een inbeslaggenomen vlag terug te krijgen. Hiervoor kunnen inwoners via het contactformulier een afspraak maken.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden