De visstand in de Tsjûkemar is wel eens slechter geweest, maar er is ruimte voor verbetering

Wetterskip Fryslân vist in de Tsjûkemar Foto Omrop Fryslan

DFM - Wetterskip Fryslân concludeerde kortgeleden voorzichtig dat de visstand in de Tsjûkemar wel eens slechter is geweest. Dat oordeel werd gevormd na een avond vissen op het grootste binnenwater van de provincie. Maar het kan beter.

Met plezier zag adviseur waterkwaliteit Jan Roelsma van het Wetterskip hoe een snoekbaars van 92 centimeter door collega's werd gevangen, opgemeten en weer terug in het meer werd gezet. "De aanwezigheid van vis en de conditie van de vis vertellen ons heel veel over de waterkwaliteit", zegt Roelsma.

Het vissen om de waterkwaliteit te onderzoeken wordt met opzet 's avonds en 's nachts gedaan. "De avond is het beste moment. Er is dan minder recreatie op het water en het water is ook koeler. Je krijgt dan de meest betrouwbare resultaten."

Het gebeurde met twee kleine vissersboten met een net tussen hen in. De bootjes legden een afstand van 1 kilometer af over het meer om aansluitend te bekijken en op te meten wat er in het net zat. Zo werd in twee nachten tijd het hele Tsjûkemar bevist.

De vis heeft er zelf zo weinig mogelijk onder te lijden, want na het opmeten en het invoeren van de gegevens worden ze weer gelijk in het meer teruggegooid. "Wij waren hier vijf jaar geleden voor het laatst. Neem van mij aan: dit is voor het Wetterskip één van de hoogtepunten van het jaar."

Waterschapsbestuurder Monique Plantinga had dat hoogtepunt niet graag willen missen. "De Tsjûkemar is het grootste binnenwater van Fryslân. Wij spannen ons in om de waterkwaliteit stap voor stap te verbeteren. De vissen geven een goede indicatie of we op de goede weg zijn."

Lees over de ruimte voor verbetering verder op: www.omropfryslan.nl/fy/nijs/1221575/fiskje-yn-de-tsjukemar-is-foar-it-wetterskip-een-van-de-hoogtepunten-van-het-jaar

Bron: www.omropfryslan.nl
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden