Dit is waarom reeën opduiken op onverwachte plekken

Algemeen
Afbeelding

HEERENVEEN - Grote schrik maandagmiddag in kledingwinkel Van der Kam in het centrum Heerenveen: daar stond ineens een jonge reebok binnen. 

Het dier was volledig in paniek en botste tegen spiegels en kledingrekken aan. Hoe komt een jonge reebok middenin het drukke centrum van een plek als Heerenveen?

Volgens reeëndeskundige Herzo van der Wal van Kenniscentrum Reeën in Vorden ligt het aan de tijd van het jaar. De reeën zijn drachtig en gooien jongen. De moeders hebben geen tijd voor de jonge reebokken. De puberende reebokken gaan er op uit een eigen territorium te zoeken.

De periode waarin ze de wijde wereld in zullen duren van eind maart tot begin juni, maar het hoogtepunt is nu. Het kan zijn dat ze in het territorium van een andere reebok komen, en moeten vechten voor een eigen plaats.

De verliezer vlucht en zoekt een andere plek. Daarom duiken ze ook op op plekken waar je ze niet verwacht. De jonge reeën proberen daarnaast kanalen en dijken over te steken. In sommige gevallen kunnen ze niet uit het water komen en verdrinken, als ze niet gered worden door de brandweer.
 
Ook de kans dat je een jonge ree klaar voor de auto krijgt, is in deze periode groter dan normaal. Natuurbeheerders vragen met campagnes aandacht voor dit probleem. Dwalende reeën komen onderweg nog meer problemen tegen: zo raken sommigen met de kop vast in de spijlen van hekken.

Blijf rustig

Mocht je in een situatie komen zoals medewerkers van de kledingwinkel in Heerenveen, dan is het devies om rustig te blijven, zegt Van der Wal. ‘Doe de deuren open en ga achterin de winkel staan. Ga vooral niet hard schreeuwen, want een ree is een heel stressvol dier, en met schreeuwen neemt die stress alleen maar toe.’

Het zijn grote, sterke dieren, die gewend zijn om hoge sprongen te maken. Ze kunnen ook hard schoppen. ‘Mocht het niet lukken om het dier rustig te krijgen, probeer dan een doek over de kop te gooien, zodat het niets ziet of hoort. Het dier wordt dan vanzelf rustiger. En alarmeer de hulpdiensten, zoals politie en dierenambulance. In geval van een ree die het water niet uit komt, kan de brandweer het gestrande dier redden.’