Driekwart eeuw Gondelvaart en altijd spectaculair, Alles draait om saamhorigheid en verbinding
ALDEBOARN - Hun ouders en grootouders bouwden al mee aan de Gondelvaart, een spectaculaire tocht van versierde pramen in Aldeboarn die over de Boarn glijden.
En nog altijd helpt het hele dorp mee. Op de laatste vrijdag van augustus hopen ze weer dik 8.000 bezoekers - bijna zesmaal zoveel mensen als er wonen - te ontvangen.
Het is enorm aanstekelijk! Niet alleen het twaalfkoppige bestuur is druk met de voorbereiding, alle buurten en vriendengroepen denken al vanaf oktober na hoe ze het volgende jaar de show willen stelen. Tijdens de ledenvergadering van maart geven buurten en groepen door of ze meedoen. Corona gooide de 75e editie danig in de war, maar aan de vooravond van de 76e editie wordt er in 13 loodsen, schuren en partytenten gebouwd aan een gondel met een nóg ingenieuzere techniek en een nóg indringender verhaal dan de vorige keer. Suzanne de Vries, bestuurslid Vereniging Oranje Nationaal en met anderen verantwoordelijk voor PR-, sponsoring- en andere communicatietaken, doet het verhaal van de Gondelvaart.
Gondel van pellets
Suzanne: “Ik kwam in 2020 in het bestuur. Een hele eer en erg leuk met al dat enthousiasme, met helaas corona als eerste wapenfeit. Hoe het is ontstaan? De twee verenigingen die hier vroeger voor ferdivedaasje zorgden, zijn samengevoegd tot Vereniging Oranje Nationaal en daar is de Gondelvaart uit voortgekomen. In 2022 konden we eindelijk het 75-jarig bestaan vieren.” Niet dat er in de tussentijd niets is gebeurd. Suzanne: “Voor het jubileum was er een aantal dromen bedacht en in die coronatijd konden we enkele daarvan laten uitkomen. Zo kwam het boekje ’Geheimen van de Gondelvaart’ uit en is er een kunstwerk gemaakt. In 2021 konden we de droom ‘De jeugd heeft de toekomst’ realiseren: 100 basisschoolleerlingen die samen een gondel van drijvende pellets maakten, mét bijbehorend spel en verhaal.”
Ellenlange ontbijttafel
Vorig jaar werd de 75e editie uitbundig gevierd. Suzanne: “Met veertien gondels De zaterdagmorgen erna hebben we een ellenlange tafel op de Weaze (langs de Boarn) gedekt met onder andere 1.600 stukjes oranjekoek voor alle inwoners. Zoiets verbindt, letterlijk en figuurlijk.” Eigenlijk is de Gondelvaart onderdeel van het dorpsfeest. Dat begint op donderdag al met voor elk wat wils een kleutervoorstelling, een fun-clinic voor kids, highlandgames voor de jeugd en natuurlijk veel muziek, onder meer op de Boarn.
Feeëriek
Vrijdag 25 augustus om 17.00 uur start de gondelmarkt met zo’n veertig (food)kraampjes en overal straattheater Maar die avonds is het hoogtepunt: de Gondelvaart Het publiek komt van heinde en ver om een plekje langs de Boarn te veroveren. Wie wil niet de gondels vlakbij langs zien varen? Daar gaat heel wat aan vooraf, merkt Suzanne op: “Dit jaar valt de schoolvakantie en daarmee de bouwvak heel ongunstig voor de gondelbouwers. De bouwers waren blij dat de pramen op 15 juli naar het dorp zijn gebracht. Pas dan kun je immers van een praam een gondel maken.”
De pramen liggen die vrijdag vanaf half 4 in volgorde verderop in de Boarn te wachten. Om 9 uur ’s avonds varen ze door het afgeladen dorp. Dertien in totaal dit jaar, opgetuigd door evenzovele buurten of ploegen. Alle benodigde talenten zijn aanwezig én worden ingezet door de ‘gondelende’ buurten: van creatieve ideeën en een verhaallijn tot aan kennis van bouwtechnieken, licht en geluid aan toe. Uiteraard moet ook de catering verzorgd worden op de buurt, dus iedereen is er bij betrokken. En het resultaat is altijd feeëriek.
Stemmen voor de publieksprijs
De buurten met namen als Nij Libben, Wynhoeke en Femmes Fatales (een meidenploeg) maken een voorstelling rond een thema dat het publiek onmiddellijk moet kunnen vatten. Zo laat ‘Out of the jukebox’ zien wat er ‘binnenin’ gebeurt na het inwerpen van een muntje, en in ‘Wa ’t dat net sizze kin…’ wordt een Friese vrijheidsstrijder ten tonele gevoerd.
En dan? Suzanne: “Een onafhankelijke jury van onder meer een architect, kunstenaar en museumdirecteur beoordeelt de gondels op afgesproken kwaliteiten - zoals het verhaal erachter, aard van vernieuwing of techniek - en rapporteert de bevindingen. Naast de juryprijs is er een culturele en een publieksprijs. De entreekaart à € 8,- tevens stemkaart, kan na afloop in een van de stembussen worden gegooid. Bij de nabespreking in oktober kunnen buurten een toelichting krijgen op hun jurybeoordeling. Heel professioneel allemaal.”
Het dorp vaart er wel bij
Er komen tig muzikanten en DJ’s naar Aldeboarn, en uiteraard zijn alle inwoners op de been. Want wie niet in een bouwploeg zit, is vrijwilliger bij het parkeren of kaartverkoop, of is als teamcaptain of bij sfeerbeheer aan de slag. Suzanne: “Kijk, je doet het met z’n allen. Al in oktober treffen we de eerste voorbereidingen voor de volgende Gondelvaart, zoals overleg met de vormgever. Rinsma Modeplein is onze trotse hoofdsponsor, maar er zijn heel veel sponsoren en agrariërs die ons financieel steunen. Daar zijn we heel blij mee. Hoe spannend het tussentijds ook is: het komt altijd weer goed. Elke keer kunnen we rekenen op oudgedienden én nieuwkomers. En dat geldt hopelijk ook voor het publiek.”
[kader]
Wat er zoal omgaat in een jukebox…
Marco de Regt, gondelbouwer buurt Eastein: “Ferline jier wiene wy winners mei ús oaljefant en no besykje we mei ús groepke entûsjaste buorlju it heechst te scoren op alle punten fan it klassemint. En dat sûnder digitale ongein lykas Spotify of Youtube! Ynspiraasje helje we út dy analoge swarte musykskiifkes. Dy sitte yn it hert fan de jukebox, mar ek de buurtfersiering hat der alles mei te krijen… Mear siz ik net, besjoch it sels mar.”