Drukte neemt af in Covid-huis in Heerenveen

Foto: Omrop Fryslân

HEERENVEEN - Het Covid-huis in Heerenveen heeft het de afgelopen zes weken smoordruk gehad. 

De piek in het aantal coronabesmettingen in onze provincie was ook te merken in het speciale verzorgingshuis. Er is echter licht aan het einde van de tunnel, want zoals de provinciale cijfers, is er ook in het Covid-huis sprake van een daling in het aantal patiënten. Toch blijven er zorgen over de personele bezetting.

In het Covid-huis worden coronapatiënten uit de hele provincie verzorgd om zo de druk van de ziekenhuizen te halen. De patiënten worden vaak met een ambulance binnengebracht, en dan met hulp van het stoplichtsysteem behandeld, zo vertelt coördinator Tanja Dieben. "Wij werken met verschillende zones: groen, oranje en rood. Rood betekent dat de persoon noch besmet is, groen niet, en oranje zit er dan tussenin."

Dieben heeft een persoonlijke reden om precies hier te werken in deze crisistijd: ze heeft zelf corona gehad. "Ik weet hoe vervelend het is om het te hebben." Dieben heeft zelf twee weken platgelegen, en kon amper de trap oplopen. "Ik ben nog jong, dus ik weet een beetje hoe zwaar het is voor ouderen om dit mee te maken."

De leeftijden in deze tweede golf zijn volgens Dieben wel anders dan in het voorjaar. Zo zouden er nu meer jongere mensen in het Covid-huis liggen. Met jong worden dan mensen bedoeld die 52 jaar of jonger zijn.

In het huis is plaats voor maximaal 84 mensen. Dit aantal ligt er nu niet, en dat is volgens de directeur van Meriant, Grietje van Buiten, goed nieuws want er is op dit moment nog niet genoeg personeel. "Wij hebben nu, na een brede campagne, personeel voor 44 bedden. Maar we hebben in totaal 84 bedden, dus mocht het toch nog verergeren en we zouden die 84 bedden moeten bemensen, dan hebben we heel veel meer personeel nodig."
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden