Eis 180 uur taakstraf tegen tien mannen voor knallen carbidkanon Joure

Foto Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma

JOURE - Voor de rechtbank heeft justitie voor het knallen van een carbidkanon in Joure tegen de tien mannen 180 uur taakstraf geeist en daaraan twee maanden voorwaardelijke celstraf toegevoegd. De Officier van Justitie gaf aan dat er geen sprake van ongelukje, maar van een domme gevaarlijke actie was.

Twee jaar geleden knalde bij de Tolhuisbrug vlakbij Hotel Anne-Klare een giertank met 5 kilo carbid. Deze stond op een kar die achter een auto was gehangen. Het gevolg van de drukgolf die ontstond was schade aan winkels, huizen, auto's en het hotel. Dat laatste werd het zwaarst getroffen door de knal.

'Per ongeluk'
De mannen van tussen de 22 en 29 jaar komen uit Joure en omgeving. Ze meldden zich een dag na de explosie bij de politie en vertelden dat het 'per ongeluk was gebeurd'. Ze ontkennen het zelf te hebben afgevuurd, het zou spontaan zijn gebeurd. De bedoeling was om het kanon in Park Heremastate af te laten gaan, maar dat was dicht. Daarom is de groep toen verder gereden.

Volgens de officier van justitie was er wel degelijk sprake van opzet. ,,Er was een gezamenlijk plan. De verdachten doen vlak voor de explosie de handen voor de oren en gaan op veilige afstand staan. Bovendien beginnen ze te filmen, omdat ze iets verwachten. Ze hebben willens en weten de explosie veroorzaakt."

Schade betaald
De verdachten hebben ondertussen met z'n allen geld bij elkaar gebracht en de schade betaald. Daarbij zat ook het bedrag dat voor de jongens via een inzameling van derden bijeen werd gehaald. "Wij wilden het zelf ook voelen in de portemonnee en het niet alleen met het geld van de actie betalen", zei een van de verdachten. Er werd ook 800 euro betaald aan een inwoner van Dordrecht die bij zijn vriendin in Joure was. Hij liep gehoorschade op.

In een brief aan de rechtbank heeft de eigenaar van het hotel laten weten dat wat hem betreft er geen vervolging hoeft te zijn.

Lees het hele verhaal op www.omropfryslan.nl/nl/nieuws/1161728/justitie-eist-180-uur-taakstraf-tegen-tien-mannen-voor-knal-met-carbidkanon-in-joure

Kijk voor de videobeelden ook op www.grootdefryskemarren.nl/grootdefryskemarren/112/politie-zoekt-getuigen-carbidkanon-laat-vele-ruiten-in-joure-sneuvelen