El Fath Moskee in actie voor slachtoffers aardbeving Marokko

HEERENVEEN - De Marokkaanse gemeenschap in Heerenveen zamelt geld in om slachtoffers van de grote aardbeving in Marokko te helpen.

In de nacht van vrijdag op zaterdag werden delen van Marokko opgeschrikt door een flinke aardbeving. Het epicentrum lag op zo'n 80 kilometer van Marrakesh.
 
In het rampgebied is veel schade aan gebouwen en inmiddels is het aantal doden opgelopen tot meer dan 2.000. De verwachting is dat dit aantal nog verder oploopt, ook omdat reddingswerkers moeilijk in sommige gebieden kunnen komen.
 
In Marokko zelf zijn drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Intussen wordt er over de hele wereld hulp op touw gezet. Het Rode Kruis heeft in Nederland al meer dan 630.000 euro opgehaald. De Marokkaans-Islamitische El Fath-moskee in Heerenveen heeft ook een actie opgezet. Er wordt geld ingezameld om bijvoorbeeld medicijnen ter plaatse te krijgen.
 

De schrik zit er goed in

Voorzitter Slimane Elhilmi is geëmotioneerd door de ramp. "Het is een verwoestende aardbeving. De schrik zit er goed in. Wij zijn het hele weekend al in touw."

Hij heeft zelf geen familie verloren, zegt hij. "Mijn zus woont daar nog. Met haar gaat het goed, gelukkig. Maar ze heeft ook vrienden en een paar ooms en tantes die hun huis hebben verloren. Maar geen gewonden, dat is het allerbelangrijkste."
 
Die regio is niet zo erg getroffen als het berggebied dat zo'n 100 kilometer verderop ligt. "Daar is de schade echt groot. En het blijft ons vaderland, dus ik ken wel veel mensen die in het getroffen gebied zitten."
 
De gemeenschap in Heerenveen probeert te ondersteunen. "Ik ben blij dat de saamhorigheid zo groot is in Fryslân en Nederland. Misschien is het ook wel nodig om tot bezinning te komen. Normaal gesproken gaat iedereen maar vooruit met zijn eigen werk, de huishouding en het leven. Maar met dit soort dingen komt iedereen bij elkaar."
 
 
De Nederlandse regering heeft al vijf miljoen euro steun aangeboden. "Dat is hartstikke prachtig, onvoorstelbaar mooi." De moskee in Heerenveen probeert nu ook geld bijeen te krijgen. Er is al een paar duizend euro binnengekomen. "Dat is natuurlijk al heel wat, maar we hebben nog meer nodig. Want we willen een groot gebied helpen."
 
Er is voorlopig vooral behoefte aan geld, denkt Elhilmi. "Ik hoor van kennissen uit Marokko dat het nu heel warm is daar, kou is er niet. Het is wel krap met eten en drinken, maar uit andere steden komt het wel binnen. Die hulp komt wel op gang."
 
Maar dat geldt vooral voor Marrakesh en omgeving, terwijl de grootste problemen in de bergen zijn. "De plekken waar nog niemand kan komen. Daar liggen de mensen nog steeds in het puin. Wij kennen die dorpen ook wel, dus daar focussen we op."
 
Vanuit de moskee wordt er ook gekeken of er een groep naar Marokko kan om te steunen. "Maar we hopen eerst dat er wat geld binnenkomt: we doen een beroep op iedereen. Alle beetjes helpen."
 
Wie wat wil doneren, kan terecht op de website van de Marokkaanse gemeenschap in Heerenveen.Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden