Fietsersbond wil in de zomer weer over de Afsluitdijk kunnen fietsen

Algemeen
Afbeelding

KORNWERDERZAND Het kan nog wel eens jaren gaan duren voordat er weer kan worden gefietst en gewandeld over de Afsluitdijk, dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat aan de Tweede Kamer. 

De minister heeft eerder toegezegd de Afsluitdijk op z’n laatst in 2023 weer te openen voor fietsers en wandelaars, maar vanwege de vertraging bij de vernieuwing van de dijk wordt dit waarschijnlijk wel een of twee jaar later.

Fietsersbond Fryslân heeft eerder actiegevoerd voor het weer zo vlug mogelijk openen van de Afsluitdijk voor fietsers en is - om het voorzichtig te zeggen - teleurgesteld in de brief van de minister. ‘Rijkswaterstaat is toch een betonclub gebleven’, zegt Kees Mourits van de Fietsersbond.

‘Het zware verkeer gaat voor, fietsers zijn niet in beeld. Laten we de beperkte ruimte delen. Eén baan voor fietsers in de zomer lijkt me niet onredelijk en is ook in lijn met uitspraken van de Tweede Kamer.’

Fietsbus

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat laat wel een fietsbus rijden tussen Kornwerderzand en Den Oever om langeafstandsfietsers te gerieven, maar al te populair is die voorziening niet. ‘De Afsluitdijk is een uitdaging voor iedere fietser, iets wat je gedaan moet hebben. Dan wil je op de fiets zitten en niet in een bus.’

De Fietsersbond heeft eerder samen met andere organisaties gelobbyd bij de Tweede Kamer om te regelen dat fietsen en wandelen mogelijk blijft, ook nu de Afsluitdijk ingrijpen wordt verbouwd.

‘Doekje voor het bloeden’

In de praktijk heeft dit alleen geleid tot enkele weekenden waarin de dijk werd opengesteld voor fietsers. Mourits noemt dat ‘een heel klein doekje voor het bloeden’. Hij hoopt dat de Tweede Kamer minister Van Nieuwenhuizen volgende week tot consequenties dwingt.

Gedpueerd

De Kamercommissie van Infrastructuur en Waterstaat zal dan praten over de vertraging en de extra kosten van de nieuwe Afsluitdijk en de consequenties daarvan. ‘Vergeet niet dat de dijk al jaren dicht is voor fietsers. Je dupeert daarmee duizenden fietsers en heel wat recreatieverblijven waar die fietsers verblijven. Het is dus ook een economisch belang.’