FOTO'S / Feestelijke dag voor Joure: ,,hy stiet der wer moai by!''

JOURE - Het zonnetje boven Joure zorgt voor heerlijk nazomerweer in de flecke. Tuinstoeltjes worden op Torenstraat buiten gezet. Mensen genieten met een bakje koffie in de hand van het geboden uitzicht. Vandaag is het zover, een voor veel Jousters feestelijk moment. 624 dagen hebben ze het moeten stellen zonder spits. En nu wordt de Jouster Toer eindelijk weer in oude glorie herstelt.

De spits is maandag op een schip van Sneek naar Joure vervoert. Daar heeft het transport 'overnacht' bij de Tolhuisbrug. Vanmorgen is het loodzware gevaarte met een kraan op een dieplader geplaatst en zo naar de Hobbe van Baerdt Tsjerke vervoert.  Onder toeziend oog van een steeds groter wordend aantal toeschouwers, waaronder het college van burgemeester en wethouders, worden ter plaatse de laatste voorbereidingen gedaan. Zo wordt ook de windvaan met gouden ornamenten in elkaar gezet en op de spits geplaatst.

Hij kan gaan hijsen
Om 11 uur komt het sein dat het moment daar is. De stroppen worden om de spits bevestigd door de mensen van aannemer Jurriëns Noord uit Sneek. Zodra die goed zitten krijgt de kraanmachinist het teken dat hij kan gaan hijsen. Langzaam maar zeker komt de gerestaureerde top los van de grond. Al zwevend door de lucht vindt het bouwwerk zijn weg naar de hereniging met de Jouster Toer.

Tijdens en na het terugplaatsen worden er vele foto's en videobeelden gemaakt. Uit menig mond klinken de woorden ,,Hy stiet d'r wer moai by!'' Eén van de toeschouwers zegt ,,Dy Jouster Toer ha wy wol misten. Foar in protte Jousters wie it lange gemis in ergernis. Bliid dat de toer wer ien is.'' De ergernis leidde er toe dat de Torenstraat een tijdje werd omgedoopt in Torenweg.

Weer 400 jaar pronken
Aannemer Hugo Landman: "Er zijn veel verbindingen: 24 op een klein hoekje. We zijn met vier man. Het is super mooi gegaan, het past perfect. We mogen niet klagen: er was veel belangstelling en het weer is prachtig. Ik hoop dat de toren weer 400 jaar kan pronken. Het werk is nog niet klaar: de poten van de lantaarn moeten nog in het lood, er moet wat houtwerk omheen, wat lijsten. Ik hoop dat we de steigers over twee-drie werken weer kunnen laten zakken."

Het beeldbepalende icoon van Joure werd op 13 decemeber 2018 ontdaan van lantaarn en spits. Het bovenste deel van de toren bleek in zeer slechte staat te zijn door de bonte knaagkever. Het hele project heeft 285.000 euro gekost.

Bron: deels Omrop Fryslân
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden