FOTO'S / Gouden Wilhelmientje in kiel nieuwe Lemster KNRM boot

RIJS - Op het achtererf van Jachtbouw Folmer aan de Mientwei in Rijs vond vrijdagmiddag een speciale ceremonie plaats. In de kiel van de Pauline, de nieuwe reddingboot van KNRM Lemmer, werd een gouden 5 gulden Wilhelmientje gelegd. De kiellegging is de markering van de start van de bouw.

De officiële plichtpleging gebeurde door Paul en Caroline. Het echtpaar heeft met een schenking de realisatie van de boot mogelijk gemaakt. Vandaar ook de naam Pauline, het samenvoegsel van de voornamen van deze weldoeners. Paul en Caroline zijn zelf vervend watersporters. Om die reden hadden ze al het plan om in hun testament op te nemen dat er een schenking aan de redders zou zijn, maar dat veranderde.

Surfdrama
In 2020 vond voor de kust van Scheveningen het surfdrama plaats. Daarbij kwamen vijf mannen om het leven. Harde wind, stroming en een dikke laag schuim werd de ervaren surfers en zwemmers fataal. Het maakte een grote indruk op de redders, waaronder die van de KNRM. "Ook op ons maakte het drama enorm veel indruk. Het was onbegonnen werk. Maar ondanks beperkte middelen heeft men uit alle macht gedaan wat men kon. Helaas heeft het niet mogen baten", vertelt Paul.

"Toen kwam voor ons het moment waarop we dachten, waarom wachten met schenken tot na dat wij er niet meer zijn. Laten we het bij leven doen, dan kunnen we het zelf ook nog mee maken." En zo kwam het dat hij samen met Caroline en de andere aanwezigen op een vrijdagmiddag in Rijs kon proosten op 'hun' Pauline. Als bonus overhandigden de schenkers ook nog een cheque van Stichting Zabawas ter waarde van 20.000 euro, die kan worden besteed aan de hydraulische schep voor drenkelingen die achterop de boot komt.

Op steiger gedropt
De keuze voor de KNRM Lemmer is voor hun een logische. Het zeilschip van het echtpaar ligt 's winters al 35 jaar jaar in de haven van Lemmer. De bemanning leerde hen op een verrassende manier kennen. "November vorig jaar werden we bij wijze van oefening gedropt op een steiger bij het Woudagemaal. We hebben toen 112 gebeld met de mededeling dat we de weg kwijt waren en de vraag of ze ons konden komen redden."

En zo geschiede. "Den Helder Rescue werd ingeseind, waarna er al spoedig twee reddingboten vanuit de Lemster Baai verschenen en we gered werden door de bemanning die van niets wist." Na de reddingsactie volgde op het reddingstation tijdens een nabespreking de nadere kennismaking en werden de plannen voor de nieuwe reddingboot uit de doeken gedaan.

Geluidsarmer
De boot van de Van Wijk klasse is de vervanging van de Anna Dorothea. Deze reddingboot van het type Valentijn werd in 1996 gebouwd en kwam in 2000 naar Lemmer. "De Anna Dorothea is inmiddels dus 27 jaar oud en dan merk je wel dat je met een verouderde boot te maken hebt. De romp heeft zijn beste tijd wel gehad door al de krachten die er tijdens een inzet op worden losgelaten", aldus Eric Bootsma van de KNRM Lemmer. Jaarlijks heeft het reddingstation gemiddeld vijftig keer een inzet, met een top in de zomerperiode. "Vooral het lawaai tijdens het varen is hinderlijk. Belangrijk voordeel van onze nieuwe boot is dat deze geluidsarmer is."

De bouw van de Pauline is gestart in juni. De afbouw ervan zal gebeuren in Woudsend, waarna oplevering en doop in maart van volgend jaar in Lemmer zal gebeuren.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden