FOTO'S / Na 38 jaar laat Jakob Kuperus uit Idskenhuizen het vuil staan

IDSKENHUIZEN - Woensdag rijdt Jakob Kuperus uit Idskenhuizen nog eenmaal zijn ronde voor gemeente De Fryske Marren. Dan haalt hij voor de laatst zijn vuilniswagen op bij de gemeentewerf. Vandaag werd de 65-jarige al in het zonnetje gezet. Het afscheid kan door het coronavirus niet gevierd worden zoals normaal het geval is, maar de pensionering gaat niet ongemerkt voorbij.

Toen Jakob zich maandagochtend bij de garage meldde werd tot zijn verbazing de roldeur open gedaan door een collega. De verbazing werd nog groter toen achter de deur zijn andere chauffeurs collega's om de hoek zag staan. Zij hadden de containerwagen van hun afscheid nemende collega versiert met vlaggetjes, ballonnen en voorop een spandoek met daarop een feestelijk rijm. ,,Der hawwe jimme ek betiid it bêd foar út moatten sei ik tsjin harren. Ik wie sa ferbjustere dat ik myn autosleutels en tillefoan fergeat mei te nimmen'', vertelt de bijna gepensioneerde.

Afscheidsfeestrit
Tijdens zijn afscheidsfeestrit viel de versierde vuilniswagen ook menig bewoner op waar Jakob Kuperus de container leegde. Onder andere in Langweer werd hij toegezwaaid en kreeg hier en daar een tekening van kinderen. Zoals gewoonlijk ging hij tussen de middag naar huis in Idskenhuizen. Hij werd daar opgewacht door zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen waarmee Kuperus even gezellig ging eten. Ze hadden de tuin versierd en een spandoek geplaatst. Normaal is het om twaalf uur aanschuiven en half één weer in de wagen, maar deze keer liep dat wat uit en startte de wagen tegen één uur. Ook nog even opgehouden door een collega gemeentewerker die bij toeval toeterend langs kwam rijden.

In vogelvlucht: 38 jaar en 5 maanden
Het werkzame leven begint voor Jakob op de boerderij van de familie Bijsma op Teroele. Na twaalf jaar daar gewerkt te hebben, ging hij vanwege het ziek worden van Bijsma en het verkopen van de boerderij op zoek naar een nieuwe werkgever. Dat werd op 1 augustus 1983, Jakob was toen 27, de gemeente Doniawerstal. Daar werd hij aangenomen als weg-plantsoenwerker in Langweer. Samen met collega Klaas Snijder beleefde hij daar een mooie tijd.

Per 1 februari 1983 ging Jakob in de buitendienst bij de afdeling reiniging. Na de herindeling op 1 januari 1984 haalde hij het chauffeursdiploma, waarna hij chauffeur-belader werd. Daar kwamen ook nog de nevenfuncties van ongediertebestrijding en medewerker milieuterrein bij. Door de gemeentelijk herindeling op 1 januari 2014 kwam de Idskenhuister in dienst van De Fryske Marren, waar hij de laatste jaren met de zijlader heeft gewerkt.

Jakob: ,,Al die jaren heb ik met heel veel plezier mijn werk gedaan. Ik heb nu besloten om een punt te zetten achter mijn arbeidzame tijd bij de gemeente. Mede omdat er veel cursussen moeten worden gedaan en ik ben uitgeleerd!'' Hij bedankt in een schrijven zijn collega's/maten voor de vele mooie jaren.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden