Friese Milieu Federatie negeert Makkum bij het opzetten van duurzame fietsroutes

Foto: Eigen foto

MAKKUM - De Friese Milieu Federatie heeft onlangs met nogal wat bombarie een zevende Lekker Dichtbij Streekzomer fietsroute geïntroduceerd. Het Rondje Friese Meren is 56 kilometer lang en onderdeel van de Streekzomer campagne en de campagne De Friese Voetafdruk.

 “Die zijn bedoeld om te inspireren tot een duurzamere levensstijl en een kleinere ecologische voetafdruk te komen. Vakantie vieren op de fiets in eigen land en kopen van lokaal duurzaam voedsel levert hier een bijdage aan,” zegt Monique Plantinga namens de Federatie.

Wethouder Gea Wielinga van de Gemeente Súdwest-Fryslân is enthousiast. “Verse streekproducten haal ik zelf meestal op de fiets, dichtbij huis aan de rand van Sneek. En dat smaakt naar meer! Met deze Streekzomer route kan ik mooi op de fiets ook allerlei lekkere producten van andere voedselproducenten in onze gemeente halen.”

Het is opmerkelijk dat de Friese Milieu Federatie met ijselijke precisie de omgeving van Makkum heeft genegeerd. Er hoeft niet al te veel inspiratie bij te komen kijken om ook in de streek rond Makkum een minstens zo interessante fietsroute uit te zetten. In Makkum zelf ijvert Meriam Morrien van De Zevende Hemel immers al een tijdje voor gezond eten en leven. Met het Kookatelier van Peter Hubregtse en Petra Possel is er in Gaast voldoende kennis aanwezig om een serieuze bijdrage te leveren aan de doelstelling van de fietsroutes. Het Fries Museumdorp in Allingawier bakt sinds kort heerlijke pannenkoeken met streekproducten. En wie verse melk, rechtstreeks van de koe wil tappen, kan terecht bij De Hemmen aan de eerste rotonde vanaf de snelweg.

Desondanks is het de moeite waard om Friesland langs ‘bloeiende bermen van blauwe bessen naar romig ijs en van pittige kaas naar versgebakken brood en verse groenten’ te leren kennen. De complete route is te downloaden via www.eetbaarfryslan.frl/streekzomer.

Door: Frans van Egmond/Makkum Nieuws
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden