Geen zandwinning IJsselmeer, Raad van State stelt Koninklijke Smals in ongelijk

Foto Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma

DFM - Koninklijke Royal Smals is door de Raad van State in het ongelijk gesteld. Daarmee komt er definitief geen zandwinning in het IJsselmeer. Een meerderheid van de gemeenteraad van De Fryske Marren stemde begin 2019 tegen het vaststellen van het bestemmingsplan dat de zandwinning voor de kust van Gaasterland mogelijk moest maken.

Het besluit was volgens Royal Smals gebaseerd op de mening van 'de bangen en de bozen' en er was volgens het bedrijf geen enkel deugdelijk bewijs voor. Er waren door Smals al miljoenen geïnvesteerd in de plannen voor de zandwinning in het IJsselmeer.

Het belangrijkste argument van Smals tegen dit besluit was dat de gemeenteraad een politiek spelletje had gespeeld met het oog op de provinciale verkiezingen en dat weerstand uit de streek geen rol mocht spelen: de raad had alleen naar de ruimtelijke ordening moeten kijken.

Volgens de Raad van State had de gemeenteraad daar wel degelijk naar gekeken. 'En er is niets mis met een gemeenteraad die luistert naar de tegenstanders van het project in de streek', oordeelt de Raad van State.

Natuur
Ook vond de zandwinner dat de gemeente hun project niet af kon wijzen vanwege de negatieve effecten op de natuur. Vooral nadat de provincie hiervoor al groen licht had gegeven. Maar de Raad van State vindt dat de gemeenteraad die ruimte wel heeft als dat maar met goede argumenten gebeurt. Daarnaast staat het vast dat er wel negatieve effecten zijn.

Bron: Omrop Fryslân
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden