Hanneke Castelein-Flamman: “Ik wil alleen de krenten uit de pap!”

Algemeen
Foto: Janita Baron
Foto: Janita Baron

ROTSTERGAAST - Inmiddels, na jaren hard werken en studeren, is Hanneke Castelein-Flamman op een plek in haar leven aanbeland waarbij ze keuzevrijheid heeft. 

Dus kiest ze met alle overtuiging voor de door haar omschreven krenten in de pap. Het zijn, volgens haar, de elementen in haar leven waar je energie aan geeft én van krijgt. Ze geniet dan ook volop van lesgeven, muziek maken en zingen, én van haar nieuwe huis aan de Tjonger, in Roststergaast. Hoe is ze op dit punt gekomen?

Jaren geleden, toen haar drie kinderen nog klein waren, begon Hanneke thuis met een muziekles voor andere jonge ouders en hun kinderen uit de wijk. Ze had zelf een aantal lessen gevolgd met haar kinderen en dacht: “Dat kan ik ook!” Dit beviel goed en ze wilde er mee door gaan. Omdat ze achtergrondkennis en professionaliteit bij zichzelf miste, startte Hanneke met de opleiding Muziek op Schoot. Tegelijkertijd kon ze bij it Toanhus in Joure aan de slag als Muziek op Schoot-docent.

Twintig jaar Muziek op Schoot

“Je moet weten wat je doet”, vindt Hanneke. “Daarom ging ik elke twee weken ging naar Utrecht met een leuke gemêleerde groep vanuit het hele land. Ik kreeg veel achtergrond over de ontwikkeling van het kind, wat je op muzikaal gebied met ze kan doen en hoe je hun ontwikkelingsgebieden stimuleert. Denk hierbij aan motoriek, cognitieve, zintuigelijke, et cetera. Dit alles wordt door muziek gestimuleerd en dat is heel goed voor de algemene ontwikkeling van het kind.”

Inmiddels geeft Hanneke al bijna twintig jaar deze lessen Muziek op Schoot in Heerenveen. Zelf is ze ondertussen veranderd, ouder geworden. Dat heeft in haar geval een positief effect. Voor haar gevoel heeft Hanneke nu meer toe te voegen dan vroeger. “Je hebt natuurlijk te maken met ouders én kinderen. Je weet wat een ouder doormaakt en kunt wellicht helpen hoe er mee om te gaan door alle ervaring. Het allerbelangrijkste van de lessen is overigens samen plezier maken. Plezier maken met je eigen papa, mama, opa of oma. Het stimuleert de hele ontwikkeling van het kind. Ik vind het dan ook belangrijk dat de lessen leuk en afwisselend zijn, ook voor de ouders.”

Kinderen voor Kinderen

“Wist je dat je hoog moet zingen bij een kind? Laag zingen bemoeilijkt het meezingen voor een kind. Ze willen graag op de goede toon meezingen, maar dat is lastig met die kleine korte stembandjes. Hoog zingen is veel gemakkelijker, het past fysiek bij een jong kind en dat stimuleert het zuiver meezingen. Oefenen maar! Dan gaan de kinderen echt meedoen!”

Zelf groeide Hanneke op in de jaren zeventig en tachtig in Driebergen. Ze zat in de brugklas, toen Kinderen voor Kinderen opkwam. “Ook al was het een kwartiertje rijden naar die studio’s én ik het superleuk had gevonden, maar dat deden we gewoon niet. Halen en brengen kwam niet bij ons op, dat was niet zo gewoon als nu. Wellicht had ik dan een andere carrière gehad.”

Zang en muziek maken was altijd onderdeel van het leven van Hanneke, maar tóch koos ze er voor om een ‘nuttige’ studie te gaan doen: diëtetiek. Jarenlang, totdat ze moeder werd en tijdelijk naar het buitenland verhuisde, werkte ze als diëtiste. Wel is Hanneke altijd in haar vrije tijd blijven zingen en muziek maken. Haar kinderen zijn, bij wijze van spreken, op haar schoot achter de piano opgegroeid.

Musicallessen

Hanneke schrijft ook graag teksten op bestaande nummers. Die kwaliteit komt dan ook goed van pas, nu ze musicaldocente is bij Dansschool Hier! van Marion Nagelhout. “Marion neemt de dans en de totaalvoorstelling voor haar rekening, ik zorg voor bijpassende liedjes. Ontzettend leuk om te doen!”

Muziek betekent voor Hanneke dat ze haar ei kwijt kan. “Ik zing, ik speel een beetje piano, ik speel een beetje gitaar, ik kan genoeg om er mee voor de klas te staan!” Naast Muziek op Schoot en de musicallessen geeft ze ook lessen op basisscholen en op Kinderwoud. Daarnaast speelt ze thuis ook nog rustig uren. “De tijd vliegt voorbij als ik muziek aan het maken ben! Ik maak het trouwens liever zelf dan dat ik naar muziek luister. Luisteren ben ik slechter in, heb ik niet genoeg geduld voor”.

Stemacteren

In al die jaren wilde Hanneke regelmatig iets nieuws leren en dan zocht ze daar een passende leraar bij. Zo heeft ze les gehad van gitaardocent Robert van Galen, heeft ze de opleiding Muziek aan de Basis gevolgd én is ze op dit moment bezig met een cursus stemacteren. “Je kunt zoveel met je stem; een leuke uitdaging in die hele coronaperiode.”

Hanneke Castelein-Flamman verveelt zich nooit. “Er is altijd wel iets om te doen. Er komt altijd wel weer iets op mijn pad. Als je actief blijft vind je je wel een weg”, meent ze hardop. “Ik ga er voor! Hoe meer je voor de krenten gaat, hoe meer krenten je krijgt!”

Door: Janita Baron