Henkjan Krijgsman begint FRL producties voor theatertechniek: “Trochsette, en net grieme!”

Algemeen

HEERENVEEN - Henkjan Krijgsman uit De Waadhoeke is ondernemer in hart en nieren. Gepokt en gemazeld in de mechanische technieken bouwt hij met zijn constructiebedrijf op maat ontworpen landbouwmachines en krijgt hij opdrachten voor projecten van bijvoorbeeld de Gasunie of de overheid.

‘Het bedrijf’ is Henkjan zelf. Als ZZP’er doet hij alles in zijn eentje. Nou ja, bijna. Vader Harold werkt ook een aantal uren per week voor hem. De bedrijven van Henkjan - je mag onder één KvK nummer meerdere handelsnamen inschrijven - werken vanuit een loods in Heerenveen. Zijn nieuwste bedrijf is ‘FRLproducties’, gespecialiseerd in theatertechniek. Henkjan Krijgsman is namelijk niet alleen vakkundig lasser en machinebouwer, hij is ook gek van theater. Speelt in zijn vrije tijd zelfs toneel. Of figureert in televisieprogramma’s. Dan moet hij stand-in zijn voor Herman den Blijker bijvoorbeeld.

We ontmoeten Henkjan Krijgsman (Beetgum, 1978) in zijn grote loods op De Ynfeart op bedrijventerrein Het Kanaal in Heerenveen-Noord. “Ik woon in Berltsum (Berlikum – red.), maar werk vanuit Heerenveen”, verklaart hij. “Ik ben ZZP’er, maar eigenlijk werkt mijn vader, tot aan zijn pensioen binnenkort, ook in het bedrijf, vanuit Berltsum. Ik werk veel buiten Friesland en ben vanuit Heerenveen via de A7 of de A32 heel snel bij mijn klanten. Bovendien komen die klanten sneller naar Heerenveen dan naar Berltsum. Overigens ben ik in Berltsum zelf in een loods begonnen, maar die werd te klein. Ik had ook daar al een bedrijf in theatertechniek, maar heb dat later weer verkocht, om het even wat rustiger aan te kunnen doen. De driehoek klopte in 2010 niet meer.”

Rust, reinheid en regelmaat

De driehoek? “Ja, dat is rust, reinheid en regelmaat. Ik kreeg een burn out. Het werd iets teveel in mijn eentje. Ik werkte zeventig uur in de week. Ik had én ‘Krijgsman Light and Sound Service’ én ‘Las- en Constructiebedrijf Krijgsman’ in mijn beheer.

Na de LTS in Dokkum ben ik op mijn 17e aan het werk gegaan in de mechanische technieken en op mijn 19e heb ik een huis gekocht in Berltsum. Ik werkte in die tijd als uitzendkracht. Ik heb het driekwart jaar bij één baas geprobeerd, maar dat werkte niet. Als eigen baas ben je vrijer in wat je aanneemt en wat niet. In 2006 ben ik voor mezelf begonnen. Tot 2010 had ik twee bedrijven in Berltsum, maar dat jaar ging het licht uit; ik kreeg paniek- en angstaanvallen, net toen mijn vrouw in verwachting was van ons eerste kind. De driehoek was uit balans.”

Henkjan is in die periode niet in staat om volledige werkweken te maken. “Ik kon alleen nog maar drie uren in de week werken en dacht: ‘Ik móét herstellen’. Trochsette, en net grieme!” Met hulp van een maatschappelijk werkster en medicatie komt hij weer uit zijn persoonlijke crisis, en gaat het in het vervolg ‘wat rustiger aan doen’. Hij verkoopt zijn theatertechnisch bedrijf en gaat alleen verder met zijn las- en constructiewerk.

Het bloed kruipt…

“Maar er blijft altijd wel een stukje ondernemer in je zitten”, zegt Henkjan. Hij noemt zichzelf “een ondernemer met passie, zolang de driehoek maar in balans blijft.” Het bloed kruipt toch waar het niet kan gaan, en Henkjan wil in 2011 weer uitbreiden. Voor zijn nieuwe bedrijf ‘Multi Equipment Works’ vindt hij uiteindelijk in 2015 in Heerenveen een grote loods, eerst op de Neptunus, en als die ook te klein wordt, op de Ynfeart. “Mijn loods in Noord-Friesland was daar maar een ‘kipehokje’ bij”, lacht hij, en hij kán weer lachen, want ook dat andere bloed, dat van theater, stroomt weer. Hij wordt gevraagd door het Mini Theater Friesland uit Heerenveen om de theatertechniek bij een voorstelling te doen, en helpt het gezelschap met het bouwen van drie boten (van karton!) voor het Heerenveens UITfestival, als parodie op ‘Feanetie, Heerenveen vanaf het water’. En loopt zelf ook mee over straat in één van die boten.

Figurant

Henkjan Krijgsman en theater, het hoort op meer manieren bij elkaar dan alleen het verzorgen van techniek. Henkjan komt via via in de wereld van figuranten voor theaterproducties, speelfilms en televisieprogramma’s terecht en zijn grote gestalte is regelmatig te zien in ‘Klokko’ van de jeugdserie Het Klokhuis. Ook filmer Steven de Jong is geen onbekende van hem. “En afgelopen maand moest ik naar Rotterdam,” vertelt hij, “om stand-in te zijn voor chef-kok Herman den Blijker. In een filmscène is te zien hoe Herman den Blijker, met een hoodie op, een trap op- en afrent. In werkelijkheid moest ík dat doen. Ík rende die trap op en af! En dat moest ook nog verscheidene keren over, voordat het er goed op stond!”

Henkjan heeft ook meegewerkt aan de decorbouw en filmopnames voor het toneelstuk ‘Toffe Jongens!’ van Mini Theater Friesland, over de oorlogsjaren 1940-1945 in Heerenveen. Dat stuk zou afgelopen 4 mei worden opgevoerd in het Posthuis Theater, maar ging wegens het coronavirus niet door. “Nu spelen we het een jaar later, op 4 mei 2021. Ik speel zelf de rol van verzetsman Grote Bertus” (Lambertus Koopman, destijds koster van de gereformeerde kerk in Heerenveen – red.). En mijn vader en moeder spelen ook een klein rolletje in het stuk. Als figuranten.”
Harold en Douwina Krijgsman uit Berlikum staan daardoor ook de spelerslijst van het Mini Theater.

Aggregaat in zeecontainer  

Henkjan Krijgsman zit weer vol plannen, naast zijn werk als lasser, constructiebankwerker en machinebouwer. “Je mag onder één inschrijvingsnummer van de Kamer van Koophandel verschillende handelsnamen hebben, dus ik ben in februari 2020 ‘FRLproducties’ gestart, en heb hier nu een complete inventaris staan wat theaterlicht en -geluid betreft, inclusief trussen, waarmee ik een toneel kan bouwen van zes bij negen meter. Er is zelfs een doorzichtdoek voor projecties beschikbaar. En álles kan binnen én buiten; daarvoor heb ik een aggregaat in een originele 6ft zeecontainer staan. Die kan zo mee mijn vrachtwagen.”

Laat de opdrachten maar komen, wat Henkjan Krijgsman betreft, al beseft hij dat hij ‘FRLproducties’ net op orde had, toen de coronacrisis uitbrak. Maar dan heeft hij eerst nog wel werk als lasser. “Ik heb in het verleden al mooie projecten gedaan, onder andere voor de Gasunie en momenteel voor de overheid. Maar je merkt wel, dat het crisis is.”

Ook in de loods in Heerenveen en in zijn huis in Berltsum moet de schoorsteen roken, maar vooralsnog klopt de driehoek. “En de mensen zijn hier ook anders dan in het Noorden van Friesland”, besluit hij. “Dat maakt Heerenveen óók tot een ‘prachtich stekje’.”

Door: Henk de Vries