Het 75 jarig bestaan van Brassband Advendo Oudeschoot “Je moet wél wat over hebben voor je hobby!”

Foto: Janita Baron

OUDESCHOOT - 75 jaar geleden alweer ontstond Brassband Advendo in Oudeschoot. Zo vlak na de oorlog was er behoefte aan een muziekvereniging. 

En die behoefte is er nog steeds bij de leden van deze actieve brassband. Al gooit corona het afgelopen jaar flink veel roet in het eten. De vraag is dan natuurlijk ook: “Kunnen wij ons jubileum wél samen vieren?” Tijd om het gesprek aan te gaan met een actief lid van de Christelijke Brassband Advendo, Winanda de Jong.

Winanda de Jong is 44 jaren jong en speelt sinds haar elfde. Dat begon bij een schoolproject van de christelijke brassband Pro Rege in Heerenveen, die op zoek was naar nieuwe jeugdleden. Doordat haar ouders boven hun bedrijf gingen wonen hoorde een werkneemster Winanda regelmatig spelen én beter worden.

Kornet

Winanda: “Zij sprak mijn ouders aan en zei: ‘Mijn man speelt bij Advendo en zij zijn op zoek naar leden!’ Mijn ouders vonden het maar niets omdat ik pas in groep acht zat. Maar de vrouw hield vol en uiteindelijk mocht het als ik opgehaald en in de pauze thuisgebracht werd én mijn schoolwerk mocht er natuurlijk niet onder lijden.” Na het eerste jaar werden het hele avonden en zo groeide de verbondenheid met de vereniging waar Winanda nog steeds met enorm veel plezier speelt.

Winanda heeft altijd kornet gespeelt sinds het moment dat Pro Rege haar basisschool binnenstapte. De kornet kun je het beste vergelijken met een kleine trompet, het geluid is alleen zachter. De kornet speelt een belangrijke rol binnen een brassband; van de 25 koperblazers die nodig zijn om een brassband te vormen heb je tien kornetten nodig.

Een brassband is een orkestvorm die uit Engeland afkomstig is; daar ontstonden de eerste brassbands rond 1800. Een brassband bestaat uitsluitend uit koperen blaasinstrumenten, aangevuld met slagwerk. Daarbij valt te denken aan verschillende stemmen kornetten, althoorns, bugels, euphoniums, baritons, trombones en bassen. 

Hobby

De muziekvereniging betekent veel voor Winanda. Het is voor haar een plek waar ze zichzelf kan zijn en waar iedereen gelijk is. Het betekende destijds al zo veel dat ze tijdens haar studietijd gewoon door bleef spelen bij Advendo. “Zie je het voor je? Ik steeds weer aan het reizen met al die tassen en mijn instrument in de bus? Maar ja, je moet er wat voor over hebben, voor je hobby.” Die band is altijd gebleven ondanks dat ze een aantal jaren in Den Haag ging wonen. Winanda hield contact met diverse leden en eenmaal terug in de omgeving -  ze woont nu in Joure – begon ze meteen weer met spelen bij de band.

Corona

Het afgelopen jaar was daarom ook extra zwaar. Winanda: “Ik zit op de klantenservice van een bedrijf in Leeuwarden en dat betekent dat ik sinds 12 maart 2020 thuiswerk. Ik ben nog géén één dag terug geweest op kantoor, dat is echt zwaar. En als je dan ook niet mag spelen met je vereniging? Je geen uitlaatklep hebt? Dat is bijna niet voor te stellen… Ik mis het spelen echt! Hopelijk kunnen we toch nog iets met elkaar vieren!  15 juni is namelijk de officiële dag dat we 75 jaar bestaan.”

Brassband Advendo, van 1946 tot nu

Na de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog was het gemis van een muziekkorps in Oudeschoot erg groot. Daarom werden algauw de eerste stappen ondernomen om te komen tot een muziekvereniging. Dat gebeurde door de christelijke Oranjevereniging ‘Us Heit’ en leidde uiteindelijk op 15 juni 1946 tot de oprichting van de christelijke brassband Advendo. Er meldden zich 28 leden aan en door middel van een collecte werd geld ingezameld voor de instrumenten.

In de 75-jarige geschiedenis van Advendo stonden verschillende dirigenten voor de brassband. De successen kwamen met name onder leiding van dirigent K. Nijdam, met een aantal maal een eerste prijs in de eerste afdeling op het Bondsconcours. Onder leiding van de eerste vrouwelijke dirigente, Martine Reijenga, promoveerde Advendo tussen 2001 en 2014 van de vijfde naar de vierde divisie. Sinds februari 2014 is Chris te Hennepe de dirigent van Advendo.

Het repertoire van de brassband is zeer divers. Zo speelt Advendo niet alleen koralen  en klassieke werken, maar ook stukken uit de huidige popmuziek. De brassband ondersteunt bij diverse kerkdiensten in Oudeschoot én andere gelegenheden. Ook organiseert Advendo themaconcerten én verdienen de leden extraatjes voor de band door parkeerwacht te zijn tijdens de Skoattermerke en evenementen in Thialf.

Wetenswaardigheden uit de geschiedenis

  • De contributie in 1946 bedroeg 60 cent (27 eurocent) per week, te betalen aan de penningmeester op de repetitieavond.
  • In 1953 had Advendo het erg zwaar door de emigratie van veel leden naar Canada. Onder de emigtanten waren drie bestuursleden.
  • In 1979 werd de contributie verhoogd van fl. 10,- (€ 4,50) naar fl. 12,50 (€ 5,68) per maand.
  • In 1989 werd er een luciferactie gehouden. Een pak lucifers kostte toen fl 1,- (€ 0,45)
  • Een aantal leden van Advendo heeft een tijdje het dweilorkest ‘De Skoatterboerkes’ gevormd.

Door: Janita Baron