Johan (74) heeft zeven vrijwilligersbanen “Ik doe het met plezier; al die aandacht hoef ik niet!”

Algemeen
Afbeelding

HEERENVEEN - Voor de destijds jonge Johan was het als snel duidelijk: hij had twee linkerhanden en blonk uit in boekhouden. 

Daarom volgde hij de opleiding moderne bedrijfsadministratie en ging het bedrijfsleven in. Door de verhuizing van zijn laatste werkgever naar Heerenveen kwam Johan in 1978 in Heerenveen terecht. En daar mogen we maar wat blij mee zijn, want de bescheiden Johan draagt flink bij aan onze maatschappij door heel veel vrijwilligerswerk te doen. Sinds zijn pensionering werkt de bijna 75-jarige Johan voor maar liefst zeven verschillende organisaties. “Het moet gewoon zo zijn, vrijwilligerswerk doen!”

“Als we het vrijwilligerswerk over meer mensen zouden verdelen, dan zou het gemakkelijker zijn. We lopen soms echt op onze tenen of er wordt een te groot beroep op je gedaan en dan heb je kans dat vrijwilligers afhaken”, volgens Johan. “Dat moeten we niet hebben. Het werk moet wel doorgaan!” En dus gaat Johan buiten de seizoenen op vakantie. “Ik mag graag reizen, over de hele wereld. Ik heb veel gezien.” Het liefst gaat Johan naar Zuid-Afrika, waar twee van zijn bonuskleinkinderen geboren zijn. “De natuur is gewoon geweldig daar. We hebben de laatste keer een treinreis gemaakt langs de oostkant van Zuid-Afrika naar Zimbabwe. Met onderweg uitjes vanuit de trein: geweldig!”

Scouting van Maasdijk

Johan is al vele jaren betrokken bij de scoutingclub Van Maasdijk in Heerenveen. Toen zijn dochter een jaar of acht was zijn ze in Heerenveen komen wonen, en dochterlief kwam bij scouting terecht. “Dan komt natuurlijk de vraag: ‘Wat doen de ouders?’ Ik werd penningmeester van de meisjestak. Zij is met zeventien jaar vertrokken uit Heerenveen. Ik ben toen nog even in het bestuur gebleven. Zo’n twintig jaar geleden kwam de scoutingclub met de hulpvraag voor penningmeester. Ik heb toen gezegd: ‘Dat doe ik. En als ik met pensioen ga wil ik wel beheerder van het gebouw worden.’ Ik was net beheerder, toen ging het in de hens. Ik zat thuis en iemand belde dat ik geen gebouw meer had.”

Het gebouw ging in vlammen op door kwaadwillenden die een molotovcocktail wilden uitproberen. Johan besloot om eigenhandig te helpen met de nieuwbouw. Dit was mogelijk doordat hij na 43 jaar werkzaam geweest te zijn gebruik kon maken van een vervroegde uittredingsregeling. Op dit moment is hij met veel plezier beheerder van het gebouw. Dit houdt in dat hij mensen rondleidt die het gebouw willen huren en allerlei hand- en spandiensten verricht. Naast het penningmeesterschap natuurlijk.

VVE, aanloophuis en De Barones

Geldzaken gaan hem, als voormalig loonadministrateur en boekhouder, makkelijk af. Als zijn omgeving dat doorkrijgt wordt Johan een veelgevraagd vrijwilliger. Zo komt hij bij de VVE terecht, bij het aanloophuis en door de contacten bij het aanloophuis met steunpunt De Barones. “In het aanloophuis doe ik weinig met de mensen. Ik ben daar alweer 12,5 jaar penningmeester, dat had ik niet eens in de gaten. De secretaris kwam ineens met een aardigheidje.” De werkzaamheden voor het aanloophuis kan Johan gewoon thuis doen, als het regent bijvoorbeeld. “Als ik toch niets anders kan doen!” Datzelfde geldt voor de VVE, de vereniging van eigenaren van het wooncomplex waar Johan woont. Hij is voorzitter én penningmeester voor deze vereniging van zeventien eigenaren.

Bij steunpunt De Barones helpt Johan elke maandagmiddag mensen met hun aangifte inkomstenbelasting en het aanvragen van huur-, zorg-, en kinderopvangtoeslag, kindgebonden budget en pensioenen. “Kijk, een aangifte inkomstenbelasting kost mij soms slechts tien minuten tijd, mits de DigiD klopt. Er zit geen nobelheid in, mensen die kapitaalkrachtiger zijn laat ik gewoon 25 euro betalen.” Een tip van Johan: laat je pensioen voor je 65ste nooit afkopen! Want na je 65ste betaal je maar 12 of 13% belasting over dat bedrag.

Bij De Barones ziet Johan veel verschillende mensen. Hij is dan ook nieuwsgierig waar mensen vandaan komen of hoe ze in Nederland terecht komen. Zo heeft hij contact met een voormalige tolk van het Nederlandse leger in Afghanistan. “Er is veel mis in de wereld, maar we zijn op een leeftijd dat we daar niets meer aan kunnen veranderen.” Waar hij wél wat aan kan doen? “Ik heb het altijd een uitdaging gevonden om zo weinig mogelijk belasting af te dragen. Daar help ik anderen ook graag bij!”

Voedselbank

Bij de voedselbank helpt Johan juist áchter de schermen. Hij werkt daar één keer in de veertien dagen op dinsdagmiddag, donderdagmiddag en vrijdagochtend. Hij ontvangt goederen en zet het klaar in de schappen. “Ik ben eigenlijk een soort supermarkteigenaar en vul de vakken zodat ’s middags de vrijwilligers de tassen kunnen vullen en uitdelen aan een dikke tweehonderd gezinnen.”

De weken van Johan zijn goed gevuld. En dat begint elke week op maandagochtend in de tuin van de Rooms-Katholieke Kerk in het centrum van Heerenveen. Johan doet met veel plezier het tuinonderhoud. Johan beseft heel goed en hoe bevoorrecht we hier in Nederland zijn. “We kunnen niet alle problemen uit de wereld op onze nek nemen!” Maar, lokaal kan Johan wél een verschil maken, vindt hij. “Ik weet dat er veel mensen zijn die geld laten liggen. Kom naar De Barones en we helpen je! En als dat niet lukt dan zetten we je op een pad waar je wél geholpen wordt! Ik doe dit alles met veel plezier, al die aandacht hoef ik niet!”

Door: Janita Baron