Kerstvrouwen Balk krijgen steun van twee grote sponsoren

BALK - De Kerstvrouwen in Balk hebben als doelstelling het organiseren en bieden van hulp en het geven van aandacht aan mensen die in een “moeilijke” periode zitten. Denk hierbij aan mensen die te maken hebben/hadden met overlijden, ziekte, ontslag, relatieproblemen, eenzaamheid, mantelzorg dan wel andere persoonlijke omstandigheden. Om dat te bewerkstelligen bezorgen ze ieder jaar kerstpakketten. Met het brengen van een opsteker, 'lichtjes' zoals ze het noemen, is Miranda Ras rond 2014 begonnen.

Het samenstellen van de verrassingen wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van sponsoren in geld maar ook in natura. Deze week ontvingen de Kerstvrouwen ter ondersteuning een cheque van twee grote sponsoren. Van zowel Rick Sliep, namens Arvato Bertelsmann Financial Solutions, als van Cor Schuurman, namens de Lionsclub Balk Tusken mar en Klif, kregen ze maar liefst 1000 euro voor hun liefdadigheidswerk. ,,Dit jaar hebben we bewust geen bedrijven benaderd voor sponsering, maar deze toppers wisten ons wel te vinden'', zegt Miranda enthousiast.

250 lichtjes
Deze feestdagen konden de Kerstvrouwen, ondanks alle coronaperikelen, Balk toch bijna 250 pakketten bij blij verraste mensen brengen. Om te voldoen aan de coronaregels moest het draaiboek iedere keer worden aangepast. ,,Wij zijn zeer flexibel en zijn ervoor gegaan'', vertelt Sippie Mous die verantwoordelijk is voor de financiën. Zo konden ook de pakketten dit jaar niet worden gevuld door volwassen. ,,Ze zijn daarom deze keer door jeugd onder de 18 gemaakt in verband met de maatregelen en dat deden ze super goed! Trots op onze jeugd!''

Aanmelden
De inwoners en ondernemers van de gemeente De Fryske Marren worden voorafgaand aan de kerstdagen via onder andere de pers, dorpskrantjes, kerkblaadjes, schoolkranten en socialmedia opgeroepen om mensen aan te melden voor een 'lichtje'. Miranda: ,,Dit jaar kregen we geen enkele aanmelding vanuit de verzorgingshuizen. Dat komt vast door angst, maar daar gaan wij op een later moment zeker wat mee doen. Wij vergeten ze niet!''

Inkopen in de regio
Bij de oproep voor aanmeldingen wordt er ook om ondersteuning gevraagd door middel van donatie en sponsoring van gelden, goederen en diensten. De Kerstvrouwen brengen het 'lichtje' met de donkere dagen voor Kerst bij de mensen die zijn aangemeld en voldoen aan de voorwaarden. Het pakket bestaat onder meer uit een bloeiende kerstster, een koffie- of theepakket met lekkers en aangevuld met een gesponsorde waardebon van de lokale horeca. De inkopen worden gedaan bij ondernemers in de regio. Bij een overlijden ontvangt men een houten kerstster als symbool van de overledene. Deze kerststerren worden op werk- en leerbedrijf houtwerkplaats de Klamp gemaakt.

Lemmer
De groep Kerstvrouwen is sinds de start in 2014 inmiddels uitgegroeid tot vijftien vrouwen. Zij zijn actief in Balk en omstreken. Daarnaast werden er dit jaar voor het eerst ook in Lemmer 'lichtjes' gebracht bij mensen die deze blijk van waardering en aandacht goed kunnen gebruiken. Volgend jaar hopen ze Joure toe te kunnen voegen aan het werkgebied.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden