Klokluiders gezocht in De Fryske Marren

Algemeen
Foto: Omrop Fryslân, Earryt Sijens
Foto: Omrop Fryslân, Earryt Sijens

DFM - Stichting Behoud van Rijksmonumenten is op zoek naar mensen die de klokken van de klokkenstoelen willen luiden. Wie zich nu opgeeft, kan oudejaarsnacht al beginnen.

De Club van Aanjagers van de Tsjûkemar en Stichting BRM De Fryske Marren maakten eerder bekend de klokken in de gemeente te luiden op oudejaarsnacht. Het idee is om tot 00.30 uur zo’n dertig klokkenstoelen en kerkklokken in beweging te brengen.

Volgens de organisatoren wordt er nu al zo enthousiast gereageerd, dat ze de klokken het hele jaar door ook vaker willen luiden bij speciale gelegenheden. ‘We hebben dit veertien dagen geleden opgestart en het krijgt nu al vleugels’, zegt Sjoerdtje Visser van de Club van Aanjagers.

Er is zelfs een gilde opgericht, vertelt Jelle Dijkstra van Stichting BRM. ‘Ik had al een tijdje de wens om een klokluidersgilde op te richten. Toen de Club van Aanjagers ons benaderde voor oud en nieuw vroegen ze: mogen wij vier van de klokkenstoelen bij het Tsjûkemar gebruiken?’

‘Het klokluiden is immaterieel erfgoed, maar eigenlijk is het een beetje een ‘vergeten kindje’. Het wordt alleen maar gedaan bij begrafenissen en kerkdiensten. Wij willen het eigenlijk wat meer leven geven. Dat de klokken ook geluid worden bij blije en mooie momenten’, zegt Dijkstra.

Uiteindelijk doen er elf klokkenstoelen en dertien kerkklokken mee. Om klokluider in de gilde te worden, is er wel een korte cursus nodig. Cursisten gaan een keer met Dijkstra mee om het nodige te leren. ‘Het klinkt makkelijk, maar er komt een stuk techniek bij kijken.’

De klok moet bijvoorbeeld niet te hoog opgetrokken worden. Want als de bengel twee keer slaat, is dat niet goed voor de klok die soms eeuwenoud is. De bronzen klok van Teroele is bijvoorbeeld zo’n vier eeuwen oud.

De techniek verschilt ook voor elke klok, zegt Dijkstra. Voor hem heeft het klokluiden wat fabelachtigs. ‘Als je een klok luidt, heb je een beetje het gevoel dat je wat aan het doen bent wat mythisch en onverklaarbaar is.’

Belangstellenden kunnen contact opnemen met Stichting BRM De Fryske Marren. Het is dan zelfs al mogelijk om op oudejaarsnacht één van de klokken te luiden. Het is voor alle leeftijden en ervaring of een diploma zijn niet nodig. Wel handig: gevoel voor ritme en een goede hand-oogcoördinatie.

Beluister HIER de het interview van Omrop Fryslân met Jelle Dijkstra van Stichting BRM en Sjoerdtje de Visser van de Club van Aanjagers