Kornwerderzand wordt toeristische trekpleister

KORNWERDERZAND - Kornwerderzand is één van de meest markante locaties op de Afsluitdijk. Het dorp heeft een rijke geschiedenis en is een belangrijk knooppunt van weg- en waterverkeer. 

In dit unieke stukje Nederland komen meerdere ambities van De Nieuwe Afsluitdijk samen. Er is nu al van alles te beleven, maar de komende jaren wordt het nóg interessanter.

Kornwerderzand kan met trekpleisters als het Afsluitdijk Wadden Center, het Kazemattenmuseum en straks in 2024 de Vismigratierivier -- en het Unesco Werelderfgoed Waddenzee om de hoek -- uitgroeien tot een belangrijke recreatieve trekpleister. De Waddenprovincies hebben haar in ieder geval aangewezen als intensief ontwikkelgebied voor toerisme. De plannen voor [zoals het wordt genoemd] ‘Beleef Kornwerderzand’ zijn op hoofdlijnen rond. Bewoners van Kornwerderzand, instanties en andere belanghebbenden praten mee om de plannen verder uit te werken.

Het doel van Beleef Kornwerderzand is om het voormalige werkeiland en de bezienswaardigheden goed bereikbaar en beleefbaar maken voor alle doelgroepen: jong en oud, cultuur- én natuurtoeristen. Ook mensen met een beperking kunnen het gebied straks makkelijk bereiken. De rode draad is het verbinden, versterken en beleefbaar maken van de aanwezige trekpleisters door het creëren van aantrekkelijke routes, gecombineerd met aansprekende, digitale verhaallijnen.

Door: Frans van Egmond/Makkum Nieuws