Kostbaar boek in uitzending Tussen Kunst en Kitsch vanuit Museum Belvédère

Foto: Cor Pot Fotografie

HEERENVEEN - In de aflevering van Tussen Kunst en Kitsch die is opgenomen in Museum Belvédère in Heerenveen is een topvondst gedaan.

Een getijdenboek, ook wel gebedenboek genoemd, uit 1488 is getaxeerd op een waarde van 100.000 euro.

Het komt daarmee op een gedeelde vijfde plek van hoogst getaxeerde objecten in de geschiedenis van het programma, dat al sinds 1984 op tv is. Het getijdenboek deelt de vijfde plaats met een schilderij van Adriaan de Lelie.

Erfenis van schoonvader

Het boek van perkament komt uit de erfenis van de schoonvader van degene die het naar de opnames had meegenomen. Haar schoonvader, een verzamelaar, had het getijdenboek op een veiling gekocht. Zo'n boek werd gebruikt in het klooster, zodat op elk uur van de dag duidelijk was welk gebed er moest worden uitgesproken.

Behalve een kalender en gebeden staan er ook miniatuurschilderingen in. Het exemplaar uit de uitzending komt uit de St. Gomaruskerk in Enkhuizen.

Vaker kostbare vondsten

In Tussen Kunst en Kitsch worden vaker kostbare vondsten gedaan. Het record is een schilderij van Joost van Geel, Het Kantwerkstertje. In 2011 werd dat werk getaxeerd op 250.000 euro. In de twee jaar daarna werden een houten voorouderbeeld uit Congo (150.000 euro) en een collier (125.000 euro) ontdekt.