Landbouw-organisatie LTO: Schieten op de wolf kan wel

Foto: Pixabay

KATLIJK - Er kan in Nederland op wolven geschoten worden. Dat zegt Albert van der Ploeg van boerenbelangen-organisatie LTO. Dan moet er wel aan bepaalde eisen voldaan worden, zegt hij.

Vooral in de omgeving van Heerenveen hebben boeren grote zorgen over de wolf, zegt Van der Ploeg, omdat er bij Ketlik een wolf is gezien.

"Ze zijn erg ongerust. Als je 's ochtends naar het vee gaat, weet je niet hoe het er zal zijn."

Eerder werd duidelijk dat er boeren zijn die geld willen geven aan een jager die het beest doodschiet. Het zou om duizenden euro's gaan.

Volgens de Jagersvereniging in Fryslân is het onzin dat de jagers achter de wolf aan zitten, om dat de wolf een beschermde diersoort is.

Albert van der Ploeg zegt nu dat er wel op wolven geschoten kan worden, als ze problemen veroorzaken.

"Als ze over hekken heen gaan, steeds weer beesten pakken, of in de dorpen komen, dan zou je ze mogen schieten," zegt Van der Ploeg. "maar dan moet je er wel een vergunning voor hebben."

Vergunning

Die vergunning wordt niet zomaar afgegeven. "Buiten Nederland zijn ze daar vlugger mee. Hier zijn overheden zo ver nog niet. Een beest dat in Brabant rondliep, is in Frankrijk omgelegd."

"In Europa kan het dus wel, maar het is een hels karwei."

'Er komen alleen maar meer wolven'

De wolf is niet tegen te houden, zegt Van der Ploeg. "Netten werken niet, zeker in Fryslân niet, Het waait hier altijd."

Van der Ploeg zegt dat het probleem alleen maar groter wordt, als het zo doorgaat. "Dat hebben we met de vos ook gemerkt. Als er genoeg eten is, zijn er zomaar meer."

Het beeld van Fryslân zal veranderen, denkt Van der Ploeg. "We willen het vee graag buiten zien, maar dat kan straks niet meer. Ik denk dat we een leeg Fryslân krijgen."