Oproep vliegtuig wrakken zoeken WO II

Foto: Stichting ARG

MAKKUM - De stichting Aircraft Recovery Group 1940-1945 doet al een tiental jaren onderzoek naar vliegtuigwrakken en hun vermiste bemanningsleden op het IJsselmeer en Markermeer. 

Zij wil binnenkort hun werkveld uitbreiden en onderzoek gaan doen in het gebied bij Makkum.

Namens de Stichting roept Johan Graas de inwoners en met name de vissers van Makkum op of zij informatie hebben over locaties van wrakken waar zij onderzoek naar kunnen doen. Een paar jaar geleden was ik in Makkum en een aantal vissers zeiden dat ze wel meer plekken wisten. Jammer genoeg heb ik toen geen naam of telefoonnummer genoteerd,” zegt hij. Contact kan via johangraas@hotmail.com of 06 1077 8379.

De Stichting onderhoudt een museum in het Fort bij Veldhuis in Heemskerk, waar een tentoonstelling is ingericht van allerlei objecten die met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben. Dit varieert van tekeningen en artikelen tot en met zelf opgegraven vliegtuigonderdelen.

Momenteel houdt de Stichting zich vooral bezig met het onderzoek naar de Halifax W1217 Melbourne, die op de avond van 23 mei 1943 om 22:42 uur opsteeg in Yorkshire. De missie van die nacht was het bombarderen van de stad Dortmund. Aan boord waren zeven bemanningsleden. Op de retourvlucht boven het IJsselmeer werd de Halifax door een Duitse nachtjager neergehaald.

Vermoedelijk zijn vijf bemanningsleden tijdens het neerstorten per parachute uit het vliegtuig gesprongen. Daarbij zijn ze helaas allemaal verdronken en aangespoeld aan de oostoever en gezamenlijk in Wûnseradeel begraven. De twee andere bemanningsleden hebben vermoedelijk later het vliegtuig verlaten. Hun ontzielde lichamen zijn later aangespoeld vlak bij de crashplaats bij het monument op de Afsluitdijk.

Door: Frans van Egmond/Makkum Nieuws