Organisatie Friese Ballonfeesten spreekt van 'beste editie ooit'

JOURE - Hij is er al vanaf het begin bij, dus hij kan het weten: voorzitter Herman Kleinsmit noemt de 35e Ballonfeesten van Joure de beste editie ooit. "Het is nog nooit zo mooi geweest."

Kleinsmit was in 1985 één van de oprichters van de Ballonfeesten. Sinds 2019 is hij voorzitter van het evenement. Dat kost hem soms bijna wel slapeloze nachten. "Ik ben blij dat het voorbij is, haha. We zijn hier maanden mee bezig, vooral de laatste dagen zijn heel hectisch."

Hij kijkt dus wel tevreden terug op het evenement, dat voor het eerst sinds 2019 weer gehouden werd. "Iedereen is dolenthousiast. Er was van alles te zien, alles verliep super.

Bezoekers moesten jaren een entreeprijs betalen om de Ballonfeesten op de Nutsbaan in Joure mee te maken. Dat veranderde in 2019, toen Kleinsmit directeur werd. Met dat besluit wilde hij ervoor zorgen dat er minder mensen in de bermen stonden die naar de ballonnen keken, en meer op het terrein.
"Het blijkt gewoon dat mensen dan wachten totdat ze weten wat het weer gaat doen. Ze staan dan buiten de Nutsbaan naar de ballonnen te kijken."
 
Nu de toegang gratis is, kan er op een andere manier geld verdiend worden. "Iedereen kan in- en uitlopen, er komen veel meer mensen. En als er meer mensen komen, kunnen wij betere deals maken met de cateraars, de kermis en de sponsoren."

Vooral de zaterdag was een topdag voor het evenement qua drukte. "Dikke files op de wegen, alles stond vol. Het is enorm in trek." Kleinsmit weet niet hoeveel mensen er precies waren, maar hij houdt het op zo'n 45.000. "De vorige keer hadden we 40.000. Dat had ik voor deze editie ook mooi gevonden, maar volgens mij zaten we daar nog boven."
 
De organisatie heeft niet altijd alles in de hand, want essentieel voor een goed evenement is het weer. Er zat één slechte dag bij. "Donderdag leek het nergens op. Toen hebben we het 's ochtend direct afgelast. Maar de laatste paar dagen was het weer schitterend. Je zag overal ballonnen hangen."
Nu is het evenement voor bij en kan Kleinsmit even bijkomen. "Maandag ruimen we alles op. En dan gaan we daarna aan de slag met de volgende editie."