Raadsleden op werkbezoek dorpskern Akkrum

AKKRUM - In het kader van de gewenste vernieuwingen in de dorpskern van Akkrum-Nes kwamen afgelopen weken een groot aantal raadsleden een kijkje nemen.

Alle politieke partijen waren vertegenwoordigd. Niet zelden ook met alle vertegenwoordigers van de partij.  De voorzitters (Jan-Willem van Essen en Aize Wijnstra en gids Kees Middendorp) van respectievelijk de ondernemersvereniging VOAN  en het Plaatselijk Belang hadden alle raadsleden uitgenodigd.  Zij waren enorm blij en verrast door de enorme opkomst. Het liet zien dat de leefbaarheid van een kleinere kern als Akkrum-Nes wel degelijk leeft in de Heerenveense politiek.
|
Er werd er door de raadsleden van de gelegenheid gebruik gemaakt om hen te bevragen over de huidige situatie. Akkrum-Nes is het belangrijkste watersportdorp én de grootste dorpskern ( na Heerenveen) van de gemeente.

En het belangrijkste van het werkbezoek. Men kon met eigen ogen zien dat Akkrum wel aan een mooiere en fraaiere dorpskern toe is. Beide voorzitters informeerden de raadsleden over de plannen die er liggen.

Akkrum heeft een groot aantal monumentale gebouwen. Bijvoorbeeld Coopersburg, Welgelegen, de Terptsjerke en de Doopsgezindte kerk. Stuk voor stuk prachtige gebouwen waar de bevolking dagelijks van geniet. Maar velen zijn het er over eens dat de kern wel een make-over kan gebruiken.
Meer eenheid. Meer stijl. Mooier straatmeubilair. Meer cohesie tussen de verschillende straten en het Tsjerkebleek.

Ook meer aantrekkingskracht creëren voor de watersport toeristen. Kortom het nog meer leefbaar maken van de dorpskern. Dat heeft geresulteerd, na jarenlang overleg en vele inspraak en informatieavonden, in een prachtig plan van aanpak. Binnenkort zal dit plan, waar in samenwerking met de gemeente 6 jaar aan gewerkt is, officieel aan wethouder Jelle Zoetendal officieel worden overhandigd.

Overigens als wellicht voorafje. Vanuit dezelfde groep is men op korte termijn druk doende om één van de lelijkste stukjes van Akkrum, de Smidstege, te verfraaien. Iedereen die wel eens door deze steeg loopt (van de Poiesz naar de Buorren) zal kunnen beamen dat deze steeg Akkrum onwaardig is. Dit zal vrij snel een start krijgen. Verschillende partijen zullen dit financieel mogelijk maken. Wellicht later meer hierover.

Kortom de toekomst van Akkrum, als leefbare gemeenschap en mede daardoor een actief en mooi  winkelbestand, ziet er voor de bevolking en de toerist rooskleurig uit. Er zal natuurlijk nog heel wat water door de Boarn stromen voordat alles volledig uitgewerkt is. Ook zullen er uiteraard aanpassingen gedaan moeten worden. Immers de politiek heeft ook hierin zijn verantwoordelijkheden.
Maar dezelfde politiek zorgden tijdens dit werkbezoek voor een fijne sfeer. Die sfeer was goed en hoopgevend.

De weg naar een fijne toekomst en de transitie van een mooi naar een geweldig mooi dorp is ingeslagen.

Door: Ruud van Doorn