Schade door carbidexplosie groter dan gedacht; burgemeester Veenstra vol onbegrip ,,Hoe dom kun je zijn."

Foto Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma

JOURE - De schade die door de carbidexplosie bij hotel Anne-Klare in Joure is ontstaan is groter dan gedacht werd. Naast dat alle ruiten kapot zijn gesprongen, zijn ook de kozijnen uit het lood geraakt. Ook moeten apparaten als de koffiemachine en de sapcentrifuge helemaal worden schoongemaakt door glassplinters. Doordat de stoppen door de explosie doorsloegen, vielen de koelkasten en vrieskisten uit waardoor de voorraden bedorven zijn.

Volgens burgemeester Fred Veenstra van De Fryske Marren is de zaak niet afgedaan nu de groep van twaalf veroorzakers zich bij de politie heeft gemeld en de grote schade wil vergoeden. Het kanon werd misschien niet met opzet afgevuurd, maar dat ze ermee door het dorp reden, kan niet zonder gevolgen blijven, vindt Veenstra. Hij doelt dan op de juridische kant van de zaak. De groep jongens is in de leeftijd van 20 tot 27 jaar, waarvan er elf uit De Fryske Marren komen en één uit Heerenveen.

Na het bekijken van de beelden van de ontploffing dacht de burgmeester: ,,Hoe dom kun je zijn om met zo'n carbidtank, zo'n grote giertank, door te dorp te rijden?'' Er is volgens Veenstra een forse overtreden of zelf een misdaad door de groep begaan. "Hier is gevaar voor gebouwen en voor mensen tot stand gebracht, dat heeft natuurlijk wel gevolgen. Er is aangifte gedaan, die zal naar justitie gaan en justitie zal daar een besluit over moeten nemen."

Doneeracties
Voor de eigenaars van Hotel Anne-Klare loopt een doneeractie. Deze is opgezet door Coby Soolsma. De teller staat inmiddels op bijna 2.300 euro. Nog 200 euro te gaan tot het streefbedrag. "Er moest een donatieactie komen, zeiden mensen. Maar niemand ondernam actie, dus toen heb ik dat zelf maar gedaan", zegt Soolsma.

De tweede inzamelingsactie die loopt is voor de daders. Deze heeft inmiddels bijna 24.000 euro opgebracht. Bij de motivatie voor deze geldinzameling staat: "Na een vervelende inschattingsfout willen we de jongens die zichzelf hebben gemeld en staan voor de schade een hart onder de riem steken!! Elk weekend wordt er door het hele land van alles vernield en niemand is thuis. Deze jongens wel."

Het lijkt erop dat veel mensen denken dat ook het geld van de tweede doneeractie regelrecht naar de eigenaars van Hotel Anne-Klare gaat. Hoewel de verdachten hebben aangegeven dat ze de schade willen vergoeden, betekent het niet dat het volledige bedrag dat wordt opgehaald, automatisch wordt overgemaakt.

Op de blaren zitten
Burgemeester Veenstra begrijpt niet zo goed dat mensen geld geven voor de groep verdachten, onder het mom van 'goed dat jullie je hebben gemeld, dat doen echte mannen'. "Ik vind dat een heel bijzondere uitleg van deze situatie. Mijn naam staat niet bij de donateurs", zegt Veenstra. Hij heeft medelijden met de gedupeerde hoteleigenaars en andere mensen die schade hebben opgelopen. "Daar moeten we naar uitkijken en de mannen, het zijn volwassen mannen die dit hebben gedaan, moeten maar eens even op de blaren zitten."

Kijk voor de reportage op www.omropfryslan.nl/nieuws/1019551-schade-door-carbidkanon-bij-jouster-hotel-groter-burgemeester-veenstra-vol-onbegrip
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden