Skaters zijn blij met parkeergarage “Ik focus me op andere dingen dan op corona”

Algemeen
Afbeelding

HEERENVEEN - Thijmen Raatjes (12 jaar) uit Heerenveen stuurde een mail naar de burgemeester. 

Daarin vertelde hij hoe graag hij en medeskaters een overdekte plek zouden hebben. Dan zouden ze in de winterperiode kunnen skaten, zonder dat de lagers van hun skateboards stuk gaan. De dag erna kreeg hij al bericht terug. Daarna ging het allemaal supersnel en zijn er goede afspraken gemaakt. Sinds eind januari kunnen skatende jongeren (tot en met 17 jaar) in Heerenveen op vrijdag van 16.00 uur tot 20.00 uur terecht in de Geerts Willigen parkeergarage in Heerenveen. Stiekem is Thijmen best wel een beetje trots op zichzelf.

Voordat hij in jongerencentrum Casa zijn verhaal vertelt, geeft Thijmen, die pas een half jaar geleden een skateboard heeft gekocht, een demonstratie van zijn kunsten. Later die middag vult hij het gat in mijn ‘skatekennis’ aan met termen zoals ‘run up’, ’grinden’, ‘tricks’ en ‘ollie’. “Ik ben meer een streetskater dan een trucjesskater”, zegt hij.

Goede ondergrond

In de media komt steeds meer aandacht voor de gevolgen die corona heeft op het sociale leven en plezier in het leven van jongeren. Thijmen Raatjes heeft wekenlang alleen maar online les gehad. Thijmen: “Drie dagen tot half drie en één dag tot kwart over één. Online les vind ik niet fijn. Ik kan mij beter concentreren in de klas. Ik vind het fijn om anders dan via het scherm mensen te zien. Maar ik focus me op andere dingen dan op corona. Skaten kan gelukkig buiten en het geeft me houvast. Al die mensen die ik ontmoet, je bent niet alleen. Ik stel mezelf doelen, daag mezelf uit: ik wil daar op springen. Ik wil mijn ollie (een sprong waarbij het skateboard aan de voeten blijft hangen – red.) verbeteren, steeds hoger springen. Als je trucje lukt, dan geeft dat een kick: yes! Vorig jaar zomer ben ik voor het eerst in de parkeergarage geweest. Daar is het lekker koel en vormt de onderste laag een goede ondergrond.”

Ook deze winter gingen veel skaters op zoek naar een plek die ondergronds en overdekt is. “Dan kun je skaten, zonder dat je lagers stuk gaan.” De enige echte en officiële skateplek in Heerenveen is het park bij het Abe Lenstrastadion. Maar die is klein is en wordt ook voor andere doeleinden gebruikt. “Daar tref je ook  kinderen die skeeleren of steppen. Die kunnen heel snel gaan. Soms kun je er maar net voor langs als je een trucje wilt doen; soms heb je bijna een botsing.”

Mailtje naar de burgemeester

Dus trekken de skaters naar andere plekken, zoals de flats bij het station of overdekte parkeerterreinen. Daar worden ze weggestuurd. “Mensen denken dat skaters drugs gebruiken, peuken en rotzooi achterlaten en rotzooi trappen”, denkt Thijmen. “Dan bellen ze direct de politie als ze een groepje skaters zien.” Hij heeft geen zin om in de problemen te komen. “Als ik later ga werken, wil ik geen strafblad hebben. Laatst was ik aan het skaten onder het parkeerdek bij Bos Tuin & Dier. Maar het voelde niet goed. Wat nou, als ik gepakt word? Steeds keek ik naar de deur, wat als er straks iemand uitkomt? Toen ben ik maar naar huis gegaan.” Thuis vertelde hij zijn ouders, hoe vervelend hij het vond een goede ondergrond te missen. “Die zeiden: ‘Stuur maar een mailtje naar de burgemeester’. Ik dacht: ‘Ik doe het gewoon’. Op een avond heb ik een e-mail geschreven: ‘Wij skaters hebben een overdekte skateplek nodig. In deze tijd kan al zo weinig en we zullen zorgen voor zo weinig mogelijk overlast.’ De volgende dag kreeg Thijmen al een mailtje terug en daarna een tweede mail: ‘We gaan er echt iets mee doen’.

En dat gebeurde ook, weten jongerenwerkers Sanne Lolkemma en Pieter Jissel Bonnema van Caleidosoop, waar jongerencentrum Casa onder valt. “Adriaan Dillema van de gemeente nam contact op met ons en met de buurtsportcoaches. We gingen vervolgens de straat op en als we een ploegje skaters tegenkwamen, vroegen we of ze mee wilden denken. Toen hebben we Thijmen, andere skaters en Adriaan Dillema uitgenodigd voor een gesprek in het jongerencentrum.”

Homebase

De jongeren verwachtten, dat ze de gemeente moesten overtuigen, maar dat pakte anders uit. Er was aandacht voor hun wensen, maar het moest ook mogen en kunnen. “Een kwestie van goed organiseren. Wat is een handige tijd voor iedereen? We moeten rekening houden met de avondklok. Het is echt vóór en dóór jongeren. Jongeren houden zelf toezicht”, vertelt Sanne. “Ze kwamen zelf aan zetten met een vuilniszak en een bezem. We hebben complimenten gekregen van de man van de parkeergarage. Zo schoon had hij het nog nooit gezien.”

Jonge skaters tot en met 17 jaar kunnen dus nu elke vrijdag terecht in de Geerts Willigen parkeergarage tegenover jongerencentrum Casa. “Ik denk dat het me zonder de jongerenwerkers niet was gelukt”, denkt Thijmen. “Als zij erachter staan, wordt het breder gedragen.” Sanne en Pieter Jissel zwaaien direct de lof terug. “Ik ben trots dat het gelukt is”, besluit Thijmen. “Het zou mooi zijn als het permanent wordt en we er onze ‘homebase’ van kunnen maken. Zo lang het goed gaat, gaat het goed.”

Door: Riemie van Dijk

Afbeelding