Succesvolle première “Achter de Zeilen” van het Ljouwerter Skûtsje in De Bios Drachten

Algemeen
Foto: Dennis Stoelwinder
Foto: Dennis Stoelwinder

DFM - In de Bios Drachten was 16 februari de première van de documentaire ‘Achter de zeilen’ de stem van het Ljouwerter Skûtsje te zien. Met hoofdrolspelers en filmmakers uit Langweer en omgeving.

Een jaar lang zijn alle facetten rondom het Ljouwerter Skûtsje gevolgd door een filmcrew waaronder filmmaker Folkert Sappé uit Langweer. Met als resultaat, een mooie documentaire over het Ljouwerter Skûtsje en het skûtsjesilen. In grote getalen waren genodigden aanwezig bij de première.

Vrienden, (oud)bemanning, bestuur en vrijwilligers mochten voor het eerst de documentaire ervaren. Sybrand Buma, Burgermeester van Leeuwaren en beschermheer van het Ljouwerter Skûtsje, was ook aanwezig. Voorzitter Johan Haringsma opende de avond en heette daarbij alle gasten welkom. Burgermeester Buma werd als speciale gast naar voren gevraagd om het door, één van de oudste donateurs van het Skûtsje, Toet de Rooij handgemaakte schaalmodel van het Ljouwerter Skûtsje in ontvangst te nemen. Het schaalmodel is aangeboden door de Stichting Ljouwerter Skûtsje aan de Gemeente Leeuwarden en de beschermheer van het Ljouwerter Skûtsje.

Na de uitreiking werden de ruim 200 gasten verzocht om plaats te nemen in de zalen en daar de documentair te bekijken. Tijdens de documentaire werden de gasten meegenomen in het reilen en zeilen van het SKS Skûtsje. Wat, hoe, waar, wanneer en waarom is er allemaal nodig bij het Ljouwerter Skûtsje en het Skûtsjesilen. Ook werd er een blik geworden naar de toekomst en het verleden.

Door Piter Wilkens, welke nauw betrokken is bij het Ljouwerter Skûtsje en schipper Willem Zwaga, is een speciaal lied geschreven die gedurende de documentaire en bij de aftiteling gemonteerd is. Na afloop was er een borrel met een liveoptreden van Piter Wilkens.

‘Een zeer geslaagde avond en première van ‘Achter de Zeilen’ de stem van het Ljouwerter Skûtsje’, verteld de Bios Drachten. Nieuwsgierig naar deze documentairen? Kijk voor meer informatie op www.biosdrachten.nl.